Fyller högskoleprovet sin funktion?

21 Feb

Det är bra att högskoleprovet finns. De ger behöriga sökande till en utbildning chansen att konkurrera om en utbildningsplats på annat sätt än med skolbetyg. Tanken från början har varit att ge något äldre personer en andra chans att meritera sig för högskolestudier. Det är nog ganska vanligt att det tar några år efter avslutad gymnasieskola innan man vet vad man vill i livet och mera målmedvetet kan söka sig till ”rätt” utbildning. För de som i det läget upptäcker att betygen inte räcker till finns högskoleprovet som ett alternativ. Bra så.

Men hur fungerar det egentligen? UHR har i dagarna publicerat intressant statistik om de 88 000 personer som vill skriva högskoleprovet i vår. Här upptäcker man att närmare 40 % av de som har anmält sig är 19 år eller yngre (den yngste är 12 år). Kan det vara så att man redan under gymnasieåren rent taktiskt väljer att satsa på några timmars provskrivande i stället för flera års hårda studieansträngningar? Tanken ligger snubblande nära.

För någon vecka sedan publicerades en debattartikel på detta tema. Skribenten menar att de som anstränger sig och satsar på höga betyg i gymnasiet missgynnas i konkurrensen. Det är för många som antas med högskoleprovet som urvalsgrund, vilket minskar intresset för studier, menar Peshwas Farik Saadon. Det är dessutom väl belagt i flera undersökningar att skolbetygen är det bästa prognosinstrumentet för framgångsrika studier vid universitet och högskolor.

Statistiken från UHR stämmer till eftertanke. Särskilt om den vägs samman med andra vittnesmål och rapporter om omotiverade elever och hög frånvaro i gymnasieskolan. Möjliga åtgärder är att minska andelen som antas med högskoleprovet som grund, eller att sätta en nedre åldersgräns för vilka som får genomföra provet.

Vad tycker du?

 

Annonser

3 svar to “Fyller högskoleprovet sin funktion?”

 1. Anna Holmström februari 24, 2014 den 09:31 #

  Tycker det är dumt att referera till en väldigt dålig debattartikel av Peshwas Farik Saadon. Speciellt eftersom det ser ut att vara samma person som är verksamhetschef för ett företag som säljer spökskrivare/skolarbeten till studenter/elever http://lundagard.se/2013/03/04/vattentata-fusket-skaffa-spokskrivare/ Så frågan är hur mycket i egensak han lyfter upp högskoleprovet? Då kan ju man inte köpa sig till bra betyg genom att fuska med uppsatser och andra skoljobb? Sen är nog urvalsgruppen med studenter antagna på högskoleprov lite väl stor eftersom det oftast är mycket enklare att ta sig in på högskoleprov.

  • P-O Rehnquist februari 24, 2014 den 10:08 #

   Tack för din kommentar.
   Bortsett från vem som skriver vad så får man ta argumenten för vad de är. Bidrar högskoleprovets existens till att sänka studiemotivationen för elever i gymnasieskolan? Och var det meningen att så många unga, 18-19 år, skulle erbjudas möjligheten att konkurrera med högskoleprovet?
   Jag tycker som du att färre studenter ska antas med högskoleprovet som grund. Dessutom bör man överväga en åldersgräns för att få göra provet.

 2. Peter Kim mars 28, 2014 den 13:11 #

  För min degen del var det precis det som hände. När jag gick i gymnasiet så fick vi provskriva högskoleprovet som skulle introduceras året efter. När jag insåg att jag skulle komma in på i princip vilken utbildning som helst genom högskoleprovet så minskade såklart min motivation att få de allra högsta betygen i gymnasiet. Men den som lyckas på högskoleprovet har väl i allmänhet (undantag finns) tillskansat sig sina kunskaper i skolan.

  Om högskoleprovet mäter faktisk kunskap så har det väl ingen betydelse hur man fått den. Slopa hellre betygen och låt alla göra högskoleprovet (typ USA). Då mäter du faktisk kunskapsnivå och inte vem som lyckas få bäst på gymnasieproven, förutsatt att högskoleproven är bra utformade. Dessutom eliminerar du det subjektiva momentet i att sätta betyg vilket vi alla vet är ett stort problem vad gäller rättvisa och likvärdiga bedömningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: