Slöseri med lokaler

5 Feb

Lokalkostnader är en tung utgiftspost i all personalintensiv verksamhet. För universitet och högskolor ligger kostnaderna på 12 – 14 % av omsättningen. Det innebär att exempelvis var och ett av de större universiteten betalar 600 – 800 miljoner kronor årligen för de lokaler man hyr (statliga myndigheter får nämligen inte äga utan måste hyra lokaler).

Jag har sett många miljöer vid små och stora lärosäten under årens lopp och vill med bestämdhet påstå att vi slösar med lokaler. Om man börjar med undervisningssalar och seminarierum så utnyttjas de till ca 50 %, inte mer. Och nu talar jag om ordinarie arbetstid, måndag – fredag, kl 8 – 17. Det finns olika skäl för att det blir på detta vis. Dels går mycket i gamla spår och invanda rutiner. Lärare kan ha vissa preferenser gällande både när och var man vill undervisa. Vidare är lokabokningen svår att samordna över organisatoriska gränser, vilket gör att lokaler kan stå tomma på en enhet medan grannen har brist. Därtill kommer att studenter (och lärare) hellre börjar kl 9 än klockan 8 vilket innebär att man bara får in ett tvåtimmars pass före lunch. Och fredag eftermiddag bör ju undvikas för undervisning – eller hur? Kvällar och helger är tabu.

När det gäller kontorsrum och arbetsplatser får man även här konstatera att de i stor utsträckning står tomma. Den som tvivlar kan göra några spontana besök på olika institutioner och andra enheter. Det har också sina skäl, främst att lärare och forskare har förtroendearbetstid och lika gärna kan utföra arbete i hemmet eller på annan plats, vilket också sker. Och det är säkert bra för effektiviten, men kontorsrummen står lika fullt outnyttjade. Därtill kommer sommarferier och långhelger som jul- och nyår om tillsamman 3 – 4 månader med mycken liten närvaro på arbetsplatsen.

Jag vet att jag nu till en del har överdrivit och generaliserat. Här och där kan det vara riktigt trångt och ett effektivt lokalutnyttjande. Men den generella bilden är helt entydig, lokalerna utnyttjas dåligt! Skulle universitet och högskolor tvingas utnyttja sina lokaler som viss annan verksamhet gör, ingen nämnd och ingen glömd, skulle mycket stora besparingar kunna göras. Det är också intressant med internationella jämförelser. En ranking baserad på var de största och flottaste lokalerna finns skulle placera de svenska lärosätena i topp!

Att det blivit som det blivit beror delvis på att lokaler fortfarande betraktas som en fri resurs, vilket de inte är. Om en normalstor institution tänkte om i nya banor och förmådde offra lite bekvämlighet skulle man i stället kunna anställa eller behålla några undervisande lektorer. Det är sådana avvägningar som bör göras. Detsamma gäller administrationen, även om den i högre utsträckning är på plats på ordinarie arbetstid, men även där finns en del att ta.

Annonser

4 svar to “Slöseri med lokaler”

 1. Anders Johansson februari 5, 2014 den 14:51 #

  Det är nog lite olika det där på och inom olika lärosäten.

 2. P-O Rehnquist februari 5, 2014 den 15:22 #

  Ja, som jag skriver finns det delar av lärosätena där det är verkligen trångt, men generellt gäller min iakttagelse. Och det jag fokuserar på är hur stor del av tiden som ytorna faktiskt är utnyttjade. Poängen är att om det står mellan anställningar och lokalytor, vilket det gör, så har vi slentrianmässigt för mycket av det senare på det förras bekostnad.

  • Anders Johansson februari 5, 2014 den 16:08 #

   Undervisningssalarnas användning är onekligen knepigt. På KTH där jag arbetat i omgångar under många år, kunde man konstatera att alla salar var bokade men bara mellan 10 och 15.
   Problemet är väl tvådelat: (i) lågt utnyttjande av undervisningslokaler och måhända usel matchning mellan tillgängliga typer av lokaler och faktiska behov av dessa, samt (ii) kontorslokaler som ibland är väl tätbefolkade och på annat håll generöst tilltagna (det senare oftare i förvaltningen än ibland doktorander eller fakulteten för den delen).

   • P-O Rehnquist februari 5, 2014 den 16:27 #

    Visst, du bekräftar bilden i stort. Notera även att du säger ”bokade” mellan kl 10 och 15, men i vilken utsträckning sedan bokningarna tas i anspråk är en annan sak. Ofta utnyttjas inte bokade lokaler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: