Den bästa tid är nu

3 Feb

Idag handlar det inte om hur du själv mår utan om välfärden och samhällsekonomin i stort. Lite i skymundan har det presenterats rapporter och diskuterats hur den svenska välfärden ska säkras och försvaras på sikt. Senast gjorde den opolitiska och fackliga organisationen SACO ett utspel. Men som också har påpekats från flera håll, senast i morse, så är det inget politiskt parti som törs ta i frågan, särskilt inte under ett valår.

I korthet är budskapet följande. Även om vi höjer skatterna kraftigt (vilket inte ens s vill) och folk arbetar mera och längre upp i åldrarna (två partier vill i stället korta arbetstiden) så kommer inte pengarna att räcka till för att betala de tunga skattefinansierade tjänsterna – utbildning och omsorg av olika slag. Därtill kan vi utgå ifrån att kraven på kvalitet i exempelvis äldreomsorgen snarast kommer att öka och driva nya kostnader. Denna framtidsbild är ett faktum som knappast någon sakkunnig med trovärdighet vågar gå emot.  Men budskapet är så obehagligt att det förtigs.

SACO menar att det egentligen bara finns en väg att gå och det är mot mera ”försäkringslösningar” (delvis obligatoriska) och ett ökat inslag av egenfinansiering. Redan idag ser man tydliga exempel på dessa trender. I kraftigt stigande antal har allt flera anställda privata sjuk- och inkomstförsäkringar – de fackliga organisationerna erbjuder sådana. Och egenfinansiering stöter vi dagligen på i form av avgifter för barnomsorg, läkemedel och sjukvård och liknande. Men det lär fortsätta på den inslagna vägen och ingen regering kan mer än marginellt påverka utvecklingen.

Vad innebär detta för den högre utbildningen och forskningen? Själv tror jag att högskolesektorn successivt kommer att få sämre ekonomiska förutsättningar – oavsett regering. Det handlar visserligen om välfärdstjänster som samtidigt är en form av investeringar, vilket gör det lite svårare att förutsäga. Men i kärvare tider kommer också neddragningar här.

Forskningen har redan fått kraftiga ekonomiska tillskott och villkoren är ännu bättre om också EU:s forskningsmedel tas med i bilden. Därtill finns ett stort kapital av oförbrukade medel i ladorna, åtminstone vid de större universiteten.

utbildningssidan kan man nog förutspå vissa satsningar, men där prioriteras grund- och gymnasieskolan och delvis Yrkeshögskolan. Möjligen kan det på marginalen komma att tillföras nya utbildningsplatser till högskolan, men då dessa anses vara underfinansierade så blir effekten tveksam. Egenavgifter är redan införda för utomeuropeiska studenter och det var s-regeringen som tog initiativet till dessa, vilket många har glömt eller förträngt. Inga nya avgifter är aktualiserade från något håll, men i en kärvare ekonomisk framtid ska det nog inte uteslutas.

Till sist ett fyndigt talesätt; ”om det alltid var bättre förr så kommer det aldrig att bli så bra som det är just nu”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: