”Renodla högskolans uppdrag”

27 Jan

Universitetskansler Lars Haikola har intervjuats i den fackliga tidskriften Akademikern och säger där kloka saker. Det är bra med en kansler som inte är för politiskt korrekt utan vågar tala ur skägget.

Haikola pekar på att högskolan åläggs att lösa mängder av uppgifter som egentligen är sekundära och som kan komma att skymma huvuduppdraget. Själv pekar han främst på regional utveckling, vilket förstås är angeläget i sig men inte en huvuduppgift för den högre utbildningen.

Efter att ha verkat länge i olika högskolemiljöer kan jag själv konstatera att mycket tid och kraft läggs på andra viktiga frågor än utbildning och forskning. Men debattklimatet är tyvärr sådant att man knappt vågar ge exempel på dessa sekundäruppgifter utan att råka ut för påhopp och beskyllningar av olika slag. Vem kan exempelvis vara emot hållbar utveckling? Alla goda ting är så många, men allt kan inte vara viktigast. En del sidoordnade uppgifter åläggs UoH som en följd av att de är statliga myndigheter och måste agera enligt olika generella förordningar, medan annat är internt initierat.

Lars Haikola vill också se en tydligare profilering mellan olika lärosäten. Det vore bra och där är han redan på väg att bli bönhörd. Jag minns den tid då alla högskolor ville bli universitet med Lund och Uppsala som förebilder. Nu är det inte längre så; flera högskolor exempelvis Borås, Mälardalen och Halmstad har lyckats mycket bra i sin profilering. De har nu chansen att bli bäst i sin klass och på köpet ökar mångfalden i det svenska högskolelandskapet. Bra så.

Den tredje ståndpunkten från intervjun med Haikola som jag vill lyfta fram är illusionen att alla högskoleutbildningar vilar på vetenskaplig grund. De gör de inte och frågan är om inte den beprövade erfarenheten och de praktiska yrkeskunskaperna bör lyftas fram mera i vissa fall. Det reser också frågan om gränsdragningen mellan högskola och Yrkeshögskola där jag länge hävdat att det nu är den mera praktiskt inriktade eftergymnasiala utbildningen som i första hand bör expandera. Om kanslern är av den uppfattningen framgår inte, men det går i texten att läsa in en sådan antydan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: