Bygg ut Yrkeshögskolan!

20 Jan

Enligt senast tillgänglig statistik fanns 40.000 studerande i den nationella Yrkeshögskolan. Motsvarande siffra för högskolan är 424.000. Det innebär att relationen Yrkeshögskola – universitet och högskolor är 1:10. Det är inte optimalt, menar jag.

Yrkeshögskolan är en mycket lyckosam utbildningsform, både för de individer som studerar där och för samhället. Av de som examineras får 87 % arbete inom ett år. Särskilt intressant att notera är att många som antas till Yrkeshögskolan redan har en annan eftergymnasial utbildning när de antas. Ofta har de börjat på högskolan, men sedan bytt till Yrkeshögskolan, vilket bör ge en tankeställare.

En poäng med Yrkeshögskolan är att näringslivet är med och tar ansvar för utbildningens innehåll och uppläggning. Här får man den efterfrågade matchning av kompetens som blivit så aktuell på senare tid. Om Yrkeshögskolan byggs ut med fortsatt starkt inflytande från arbetsmarknaden kan trycket på högskolan rimligen lätta något. Enligt min mening ska nämligen inte högskoleutbildningar matcha arbetsmarknadens behov på det direkta sätt som delar av näringslivet vill. En forskningsbaserad utbildning ska ge generella kunskaper och verktyg för analys och överblick. Det är samtidigt nyttigt, men på ett annat sätt än den innebörd som ligger i begreppet matchning. Högskolan har därför ett egenintresse av att Yrkeshögskolan får växa. Det ger lugnare och bättre förutsättningar för nödvändig konsolidering och internt kvalitetsarbete.

I Finland är Yrkeshögskolan större och det finns en klar arbetsfördelning relativt universiteten. I Danmark ligger flera yrkesinriktade utbildningar utanför högskolesystemet medan de i Sverige är inkluderade. Jag förordar inte att nuvarande högskoleutbildningar ska föras över till Yrkeshögskolan, men att den fortsatta expansionen av eftergymnasial utbildning ska förläggas dit. Låt oss gå från 1:10 till 1:5 i relationen Yrkeshögskola – högskola!

Glädjande nog har både alliansen och oppositionen visat ett nyvaknat intresse för Yrkeshögskolan och nya utbildningsplatser utlovas från båda håll.

Här ett tidigare blogginlägg på samma tema.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: