Vem ansvarar för skolan?

17 Jan

Idag dök det upp en mycket bra debattartikel i SvD om ansvaret för skolan. Den är skriven av Gunnar Iselau som bland annat har en bakgrund från Skolverket.

Jag har själv tagit upp den här frågan flera gånger i min blogg, senast här. Problemet med skolan är inte att det är för lite statlig styrning, utan tvärtom för mycket och för ryckigt. Ansvaret för att leda skolans verksamhet, se till att den har nödvändiga resurser och följer de mål och riktlinjer som är beslutade ligger entydigt hos kommunfullmäktige, påpekar Gunnar Iselau.

Det blir där för lite märkligt i den allmänna skoldebatten när nästan all kritik mot hur skolan fungerar riktas mot utbildningsministern. Nu är det delvis förståeligt då Jan Björklund i sitt agerande ofta uppfattas som om han operativt leder skolans verksamhet. Men så är det verkligen inte.

Om skolan har för lite resurser är det kommunfullmäktige som ansvarar för prioriteringar inom sin samlade verksamhet och som också har beskattningsrätt. I exempelvis Göteborg ser man tydligt hur kommunen fördelar klart lägre ersättning per grundskoleelev än i Stockholm och Malmö (ändå är kommunalskatten högre här). Det kan rimligen inte vara regeringens fel och inget som Jan Björklund kan göra något åt.

 Också den rödgröna sidan agerar på riksnivå som om ansvaret för skolan låg där. S gör stor sak av att man vill förstärka statsbidragen till kommunerna med ett par miljarder för att få mindre klasser, flera speciallärare m.m. Det låter mycket, men då den samlade skolverksamheten i Sverige går loss på ca 140 miljarder kan var och en lätt räkna ut hur mycket den satsningen kommer att märkas. Och det är likafullt kommunfullmäktige som har det fulla ansvaret, med eller utan extra resurser. Dessutom finns mycket som tyder på att det inte i första hand är resursbrist som är skolans största problem.

 Jag tror på vikten av den klara ansvarslinje för skolan som Gunnar Iselau sammanfattar i slutet av artikeln. Om den efterlevdes skulle mycket klarna till det bättre. Det skulle också bli lättare att rikta kritik eller beröm till rätt instans.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: