Slarv med orsak och verkan

14 Jan

Jag har tidigare skrivit om det vanliga felet att förväxla statistiska samband med orsak och verkan. Samvariation behöver inte betyda att det finns ett orsakssamband.

 I mitt nämnda exempel gällde det sambandet mellan graden av utbildning å ena sidan och arbetslöshet och lycka å andra sidan. Om man utbildar sig allt längre så minskar risken för arbetslöshet, sägs det. Och i nästa led att ju mera vi bygger ut den högre utbildningen desto lägre arbetslöshet bland befolkningen. Detta resonemang är väldigt vanligt också hos vetenskapligt skolade debattörer. Men hur vet vi att det stämmer?

 Kan det inte bero på att de som väljer att läsa vidare är mera enträgna, har större riskvilja och framåtanda och att det är dessa faktorer som håller dem borta från arbetslöshet – inte utbildningen i sig? Eller att de har ett starkt stödjande familjenätverk? Den lägre arbetslösheten kan för all del bero på den utbildning man har genomgått, men vi vet inte att så är fallet.

 I gårdagens DN var det ett inlägg på samma tema. Författarna reagerar på de slutsatser olika intressenter drar av PISA-rapporten. I och med att vi fått flera friskolor de senaste 10 åren så måste ju kunskapsraset i skolan bero på just detta. Eller hur? Nej, där har vi ännu ett exempel på hur samvariation förväxlas med orsakssamband. Som framgår av debattinlägget finns snarare anledning att utgå från att friskolor bidrar till att höja kunskapsnivån i en kommun – men det är en annan fråga.

 Lika vanskligt är det att försöka kopiera särdragen från högt rankade länder i PISA-rapporten och tillämpa dessa på svenska förhållanden. ”För även om högt rankade länder har vissa särdrag är det omöjligt att veta om dessa har orsakat, förhindrat eller varit irrelevanta för deras framgånga.”

 Det fenomen jag nu skrivit om är mycket vanligt förekommande, särskilt på tidningarnas debattsidor. Se upp nästa gång du läser något 🙂

Annonser

2 svar to “Slarv med orsak och verkan”

  1. Anders Johansson januari 30, 2014 den 07:02 #

    ”Post hoc ergo propter hoc”, som det heter.

    • P-O Rehnquist januari 30, 2014 den 08:44 #

      Tack. Man lär sig något nytt varle dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: