Formella examina minskar i betydelse

13 Jan

Jag hittade ett intressant inlägg i en blogg med anknytning till Harvard. Den är visserligen amerikansk och därmed avfärdas den reflexmässigt av många. Det är synd, för ingen rök utan eld.

Här sägs att den högre utbildningen nu genomgår en dramatisk förändring. Formella betyg blir allt mindre värda, ibland rent av en belastning. Ditt kunnande och din faktiska kompetens är en sak och hänger nödvändigtvis inte ihop med de pappermeriter du kan uppvisa. Bloggen relaterar främst till förhållanden inom det amerikanska näringslivet, men jag menar att samma tendenser finns hos oss också.

Svenska studenter har länge varit dåliga på att ta ut sin examen. Såväl utbildningsministern som företrädare för lärosätena manar på och understryker vikten av en formell examen. Men många unga vet kanske bättre vad som gäller på arbetsmarknaden? Bortsett från kraven för vissa legitimationsyrken så tycks det ju gå bra ändå, utan fullbordade examina. Arbetsgivare tenderar att fästa allt mindre vikt vid formalia.

Jag har själv varit inne på samma linje i ett antal blogginlägg, men då har det gällt MOOC-trenden. Min och andras poäng är att lärosätenas examensmonopol utmanas av den nya distributionsformen. Certifikat från storskaliga, öppna nätkurser (MOOC) med internationella prestigeuniversitet som avsändare väger kanske tyngre än en formell högskolexamen från ett svenskt lärosäte. Det är innehållet som räknas. Arbetsmarknaden och studenterna själva avgör vartåt utvecklingen bär.

Svenska universitet och högskolor kan möta ”hoten” genom att till varje pris hålla uppe kvaliteten och relevansen i sina utbildningar. Där upplever jag en viss omsvängning i rätt riktning under senare tid – det finns hopp. Det gäller dessutom att aktivt bevaka och hänga med i den internationella utvecklingen inom området för att inte tas på sängen. En förändring är definitivt på väg, eller som det formuleras i artikeln…. HE are in the midst of a dramatic, disruptive change.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: