MOOC inför julen

19 Dec

Det här blir mitt sista blogginspel i år och det tillägnar jag fenomenet MOOC. Mer av en slump egentligen för jag har redan framfört mina åsikter i frågan ett flertal gånger. Men en nyhetsartikel i dagens SvD lockade mig till ännu några synpunkter.

Jag menar att den framtidsbild som målas upp i artikeln är något överdriven. De etablerade universiteten och högskolorna som vi känner dem idag är inte ett utdöende släkte. Däremot har svenska lärosäten kraftigt underskattat den konkurrens de kommer att utsättas för.

De storskaliga nätbaserade kurser som erbjuds står inte för någon ny teknisk landvinning som vissa tycks tro. Tekniken är underordnad om man ska spå framtiden. Det vi istället bevittnar är hur det svenska examensmonopolet hotas och därmed den trygga lunk som kännetecknar svensk högre utbildning.

Redan idag tenderar svenska studenter att låta bli att ta ut sina examensbevis; de spelar inte samma roll som i många andra länder. Det som räknas är de faktiska kunskaper och den kompetens man har tillägnat sig samt i ökande grad vid vilket lärosäte man har läst. Om det då erbjuds högkvalitativa kurser från Harvard, Stanford och även från europeiska toppuniversitet så kan ett certifikat därifrån smälla nog så högt som en formell examen från ett svenskt lärosäte.

Skeptikern invänder då att nätbaserade kurser aldrig kan ersätta campuskänslan och den närkontakt med riktiga lärare som svenska läroäten erbjuder. Men det är ju en myt, menar jag. Debatten i Sverige har under senare år handlat om hur lite undervisning många studenter får och om opedagogiska storföreläsningar som inte är sällsynta. Och ärligt talat, är en medelmåttig svensk lektor som kört sin kurs i 12 år, mera inspirerande än en väl förberedd toppföreläsare från ett välrenommerat utländskt universitet? Och som en bonus under kursens gång uppstår spontana dialoger mellan studenter från världens alla hörn.

Därtill kommer något som vi ogärna talar om i Sverige. Och det är den ”ekonomisering” som ligger i de nya distributionsformerna. I takt med att högskolesektorn växer så räcker inte pengarna till. Och de resursförstärkningar som kan göras till undervisningssektorn bör gå till grund- och gymnasieskolan i första hand, enligt min mening – och även politikernas när de pressas till prioriteringar. Men vi undviker gärna den här typen av obehagliga ställningstaganden och tror att resurserna för högskoleutbildning bara kommer att växa – men de gör de inte!

Vad gäller politiken är det för övrigt vänsterflygeln med Baylan i spetsen som har propagerat för MOOC.

Nej, den som tar för lätt på MOOC-trenden kan komma att vakna upp till obehagliga överraskningar. När det talas om ”högskolelandskapet” så är perspektivet nästan alltid nationellt. Det är dags att vidga vyerna!

Ett tidigare blogginlägg om MOCC.

Annonser

3 svar to “MOOC inför julen”

 1. Kenneth Nyberg december 20, 2013 den 15:27 #

  Detta är ju en fråga som vi redan diskuterat i flera omgångar och där vi uppenbarligen har ganska olika utgångspunkter. Jag har nog inte så mycket att tillföra utöver det jag sagt tidigare, men för den som inte sett dessa utbyten har jag sedan maj 2012 skrivit dryga tiotalet inlägg om MOOCs på min blogg vilka man kan hitta här: http://kennethnyberg.org/?s=mooc. Den senaste texten, som publicerades i oktober 2013, var ett svar på ett blogginlägg här och direktlänken dit är: http://kennethnyberg.org/2013/10/04/natkurser-utmanar-men-hur/.

  En aspekt som kanske ändå kan vara värd att lyfta fram i just detta sammanhang är att den kritik som riktats mot MOOC-fenomenet inte bara kommer från de som försvarar traditionell campusutbildning. Skeptikerna återfinns i minst lika hög grand bland de som menar att dagens undervisning måste moderniseras men att just MOOC (åtminstone i dess ursprungliga, ”rena” form) är en pedagogisk återvändsgränd. För och emot massiva nätkurser kan alltså inte bara sägas handla om förnyelse kontra konservatism, även om det också finns en sådan aspekt, utan det är kanske framför allt en fråga om *hur* digitala verktyg och webbresurser ska användas för att höja kvaliteten i den högre utbildningen.

  • P-O Rehnquist december 20, 2013 den 15:43 #

   Jo, du har nog varit både flitigare och mer djuplodande än jag om MOOC. Men jag kan ju ha rätt ändå 🙂 Vem vet, tiden får utvisa vartåt det bär.

   God Jul Kenneth!

   • Kenneth Nyberg december 20, 2013 den 19:23 #

    Nja, vad gäller fliten ligger vi nog rätt lika – men som sagt, hur det faktiskt slutar kan ingen veta säkert ännu… 🙂 God jul du också, P-O!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: