Svara på vad som menas med att förstatliga skolan!

16 Dec

Det går knappast en dag utan att ropen på ett förstatligande förs fram i media. Folkpartiet har här hamnat i en intressant allians med Vänsterpartiet och därtill drivs frågan av det ena lärarförbundet, LR.

I takt med att det allt oftare kommer krav på förstatligande av skolan trodde jag att det också skulle förtydligas vad som menades. Men icke. Det blir oftast ett allmänt malande med många positivt värdeladdade ord. Här är ett exempel ur dagens skörd.

I det exempel jag just länkade till blir argumentationen än märkligare. Här hävdas att staten redan idag har tillsynsansvaret för 832 friskolor och att man nu också borde få det ansvaret för de kommunala skolorna!? Och jag som trodde att Skolinspektionen redan är tillsynsmyndighet för hela skolväsendet, inklusive de kommunala skolorna – vad menar författarna? Därtill är det kanske lite dålig timing att i dessa tider hänvisa till hur bra det går för friskolorna som redan står under statlig tillsyn. Även folkpartiet har ju backat i frågan om privatägda skolor. Nej, jag förstår inte argumentationen.

Lustigt nog har några andra folkpartister i Landskrona alldeles nyligen redovisat vilka framsteg man kan göra kommunalt med skolan om man verkligen vill. Men detta tycks inte bita på partikamraterna.

Staten styr idag skolan med läroplaner, timplaner, betygssystem, nationella prov, lärarlegitimationer, lönesubventioner till förstelärare/lektorer, Skolinspektionen och en reglerad lärarutbildning.

Om inte det räcker får de som vill förstatliga förklara vad mera av statlig inblandning de vill ha.

Här är några frågeställningar som bör belysas:

  • Ska drygt halva skolväsendet förstatligas, det som nu är kommunalt, och den andra halvan förbli privat? Eller ska privata skolor förbjudas och avvecklas så allt kan bli statligt?
  • Ska alla lärare vara anställda på en statlig löneplan med reglerade löner som det var fram till och med 1980-talet? Det kan väl i så fall inte gälla 10000-tals lärare i privata skolor?
  • Ska Skolinspektionen få större befogenheter mot alla skolor? Bra, tycker nog många, men därmed blir skolväsendet inte statligt lika lite som bankerna är det bara för att det finns en tuff Bankinspektion.
  • Ska skolorna finansieras med en statligt öronmärkt resurs? Ska den i så fall gå till kommunen eller ända ned till enskild skolenhet? Om den går till kommunnivån finns ingen garanti för vad som avsätts för undervisning (respektive exempelvis lokalhyror). Ska den destineras till enskild skolenhet behövs en mycket omfattande statlig administrativ apparat för att hålla igång systemet.
  • Ska som förr en stor statlig regional skoladministration (Länsskolnämnder) byggas upp för att styra och bevaka en förstatligad skola?
  • Ska de statliga läro- och timplanerna och andra styrdokument bli än mer omfattande och detaljerade?
  • Vilka andra nu statliga verksamheter står som förebild för ett förstatligande? Arbetsförmedlingen, polisen, tullen, försvaret eller vad? Det måste ju finnas något skäl för tron att allt blir bättre om det blir statligt.

Ungefär samma krafter som vill förstatliga skolan vill samtidigt privatisera högskolan. I det senare fallet med motivet att höja kvalitén och göra verksamheten mera konkurrenskraftig. Man undrar lite över logiken.

Det är nästan meningslöst att diskutera ett förstatligande av skolan om inte de som argumenterar för detta förklarar vad de menar.

 

Här ett tidigare blogginlägg på samma tema.

Annonser

Ett svar to “Svara på vad som menas med att förstatliga skolan!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vem ansvarar för skolan? | P-O:s reflektioner - januari 17, 2014

    […] har själv tagit upp den här frågan flera gånger i min blogg, senast här. Problemet med skolan är inte att det är för lite statlig styrning, utan tvärtom för mycket […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: