Tveksam valtaktik från S

30 Nov

Taktik och strategi är militära termer. Taktiken måste harmoniera med den överordnade strategin annars kan det kända talesättet ”att vinna slagen men förlora kriget” besannas. Två aktuella händelser gör att man blir lite betänksam över socialdemokratins valtaktik.

Först har vi bråket om budgetreglerna. Den linje S har slagit in på är utan tvekan ett brott mot praxis och intentionerna i det regelverk som Göran Persson med flera ledande socialdemokrater initierade och länge försvarade. Men det är en sak och många har redan beklagat sig över detta, bland annat här.

Värre är hur man i den här frågan öppet samarbetar med Sverigedemokraterna. Den socialdemokratiska partiledningen vänder och vrider på sig, men aktionen i riksdagen framstår ändå som väl samordnad med SD. Jimmie Åkesson får stort medieutrymme och är ofta den politiker som presenterar och svarar för oppositionens agerande mot regeringen i den här fråga. Det ser åtminstone ut som om Sverigedemokraterna aktivt jobbar ihop med Socialdemokraterna.

Igår presenterade så LO och Socialdemokraterna gemensamt sina ”10 ordningsregler för svensk arbetsmarknad”. Alla utländska företag som verkar i Sverige måste underkastas svenska kollektivavtal. Då LO i sina undersökningar har konstaterat att manliga yrkesarbetare tenderar att närma sig SD i invandrarfrågan ligger det nära till hands att se utspelet som valtaktik. Oavsett intentionerna bakom förslaget blir nämligen konsekvenserna att arbetskraftsinvandringen kommer att minska – det går inte att komma ifrån. Och då tappar man färre kärnväljare till SD.

Som den socialdemokratiske fritänkaren Widar Andersson påpekar i sitt inlägg här är undertonen i förslaget att ”ni är välkomna endast om ni gör som vi alltid har gjort i Sverige”. Det är inte bara Widar som får dåliga vibbar av det.

Socialdemokratin flirtar alltså halvöppet med Sverigedemokraterna, kanske omedvetet men ändå. Det kan möjligen ge kortsiktiga vinster bland väljarna, men ter sig som äventyrligt på sikt. Och att vinna slagen om man slutligen förlorar kriget är inte så smart. Vilken är den övergripande strategin bakom taktiserandet?

Tilläggas bör kanske att även borgerliga partier i andra frågor har uppvisat liknande tendenser. Men det gör ju inte saken bättre.

Uppdatering: jag såg för övrigt en annan debattartikel om valtaktik i dagens DN.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: