Citat

Rätt fokus i högskoledebatten!

28 Nov

Det är synd att SvD idag avrundar debatten om kvalitet i högskolan. En sammanställning med kommentarer av de olika inlägg som har publicerats hittar du här (PJ Anders Linder). Och idag kom alltså slutrepliken från Mats Alvesson.

Jag hoppas verkligen att debatten inte stannar upp eller förträngs bara för att SvD har avrundat sin serie. De frågor som tas upp är allt för viktiga och handlar i förlängningen om förtroendet för universitet och högskolor och om legitimiteten för högre utbildning.

I detta korta inlägg vill jag bara citera ett lösryckt stycke ur Alvesson senaste artikel:

”Varje svensk offentlig organisation har en stor mängd visioner, värdegrunder, strategier, principer, kommittéer, procedurer och standards att skylta med. Och duger de inte läggs mycket krut på att förbättra dom. Kvalitetssäkring blir alltför ofta en fråga om att bocka av att papperna är i ordning och införa tveksamma procedurer.”

Han slår huvudet på spiken och tar upp en av mina käpphästar. Den svulstiga dokumentproduktionen inom våra organisationer tenderar att bli en egen verksamhetsgren och det finns knappast några belägg för att den leder någon vart – exempelvis till bättre resultat i kärnverksamheten? Den sysselsätter däremot många ”årsverken” och bidrar förstås till en växande administration, men det tycks inte bekymra i det här fallet.  Jag har tidigare skrivit om detta här och här (för övrigt mina mest lästa blogginlägg).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: