Universitetskanslern bekräftar kvalitetsproblem

25 Nov

I min förra bloggpost kommenterade jag organisationsforskaren Mats Alvessons kraftiga kritik av ”förfallet” inom svensk högskolesektor. Jag menade i sammanfattning att Alvesson överdriver, men ändå har identifierat en oroande utveckling.

Dagen efter gick universitetskansler Lars Haikola i svaromål mot den kritik som framförts. Hans svar är intressant.

För det första håller kanslern med om att kännetecknande för det svenska högskolesystemet är ett heterogent utbildningsutbud. Korta, praktiska och yrkesinriktade kurser ges parallellt med traditionell, teoretisk och problemgenererande utbildning. Det leder ofelbart till problem och här drar kanslern en lans för Yrkeshögskolan. Det har också jag gjort upprepade gånger.

Vidare hänvisar kanslern till det svenska kvalitetssäkringssystemet och påminner om att hittills har 20 % av de granskade utbildningarna underkänts (bristande kvalitet). Även det bekräftar att Alvessons kritik träffar rätt. I rättvisans namn bör nämnas att flertalet av de utbildningar som inte höll måttet därefter har ryckt upp sig.

Slutligen ser också Lars Haikola det som ett stort bekymmer att många heltidsutbildningar i praktiken bara kräver 20 timmars arbetsinsats från studenternas sida. Det håller förstås inte i längden. Däremot tror inte jag att flera undervisningstimmar är den enda saliggörande lösningen. Det måste också handla om hur examinationerna läggs upp och hur kraven ställs.

Jag uppskattar universitetskanslerns öppenhet och att han inte försöker skyla över eller förringa allvarliga problem. Det är också ett sundhetstecken att den svenska högskoledebatten allt mindre tycks handla om expansion utan inriktas mot innehåll och kvalitet. Det finns gott hopp om att kunna vrida utvecklingen åt rätt håll, vilket också är Lars Haikolas budskap i nämnda artikel.

Tillägg: Dagen efter gör också en tidigare universitetskansler, Carl-Gustav Andrén, ett inlägg i debatten. Även han bekräftar problemen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: