Korkat och skamligt av Sverige

19 Nov

Jag blir uppmärksammad på att utländska studenter som tar examen vid ett svenskt lärosäte måste lämna landet inom 10 dagar. Jo, det är tydligen sant. Se debattartikel i Sydsvenskan av europaparlamentariker Cecilia Wikström och rektor Per Eriksson.

Vad jag förstår måste det gälla icke-europeiska studenter, alltså den kategori för vilken Sveriges riksdag beslutade att införa studieavgifter[i] från hösten 2011.

När det gäller lagar och förordningar så är det lätt att identifiera sådana som man inte gillar, men det går nästan alltid att förstå hur lagstiftaren har tänkt. Den finns en god intention eller någon sorts logik i bakgrunden. Men i det här fallet?

Om man bjuder in, ja i många fall aktivt rekryterar utländska studenter hit, låter dem betala höga studieavgifter och de fullföljer sin utbildning med goda vitsord – ja, då är det väl logiskt att snarast möjligt kasta ut dem ur landet. Eller?

Nej, det går helt enkelt inte att begripa hur det är tänkt i det här fallet. Förutom det rent nationalekonomiska motivet att ta tillvara välutbildade talanger, som debattartikelns rubrik signalerar, så finns än starkare mänskliga aspekter. Sveriges invandringspolitik är på det hela taget generös. Jämfört med andra europeiska länder tar vi emot många fler flyktingar och arbetskraftsinvandrare – och det tycker jag är bra. Men varför inte denna grupp som i ord och handling visat att de har ambitioner, vill och kan något? Det ter sig både korkat och skamligt.

Frågan är hur den här typen av lagar och regler blir till? Förmodligen är det något som har vuxit fram successivt genom åren och som få ansvariga politiker idag kan eller vill redogöra för motiven till. Tyvärr är regelsystemen inom olika områden ibland så komplexa att nästan ingen riktigt kan överblicka allt. En förändring i ena änden av lapptäcket kan leda till icke önskade konsekvenser någon annanstans i systemet. Är det någon som vet bakgrunden till den nu aktuella lagstiftningen?


[i] Studieavgifterär inget jag direkt applåderar, men ändå ser som rimliga i detta fall. Att avskaffa dem för utomeuropeiska studenter blir dyrt och kan inte vara den mest angelägna reformen inom högre utbildning. Det finns annat att satsa på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: