Twitter för information och påverkan

18 Nov

13 ministrar och 200 riksdagsledamöter är aktiva på twitter. Det framgår av en intressant artikel i SvD.

Det finns ett antal skäl för att aktivera sig på twitter, de gäller särskilt för beslutsfattare eller andra som vill påverka.

  • Twitter är en utmärkt arena för snabba utspel och diskussion. Det går att känna sig för och lite mindre pretentiöst testa olika idéer.
  • Det är ett suveränt medium för omvärldsbevakning, vilket bör ha hög prioritet för den som vill vara uppdaterad och kunna påverka. Statsvetaren Ulf Bjereld påpekar i artikeln att den som inte hänger med i sociala medier lätt drabbas av ett informationsunderskott.
  • Vid behov kan diskussioner fördjupas och utvecklas med länkar till fylligare material. Nästan alla ambitiösa twittrare har också en blogg.
  • Med twitter når man lätt ledande beslutsfattare. Den som vill få upp frågor på dagordningen eller leda debatten i en viss riktning får ett stort försprång som aktiv twittrare.

Den största risken med twitter sägs vara att man följer likatänkande och på så vis får sina egna åsikter bekräftade, men inte lika ofta ifrågasatta. I värsta fall kan man innesluta sig själv i en behaglig åsiktsbubbla. Så det gäller att utmana och ta in oliktänkande i nätverket.

I artikeln listas också de åsiktsbildare som flest riksdagspolitiker följer. De är bland andra Niklas Svensson, Expressen, Mats Knutsson, SVT och Per Schlingmann, PR-konsult.

Som aktiv twittrare själv instämmer jag helt i de fördelar som nämnts ovan. Därtill kan läggas att flertalet större konferenser och viktigare seminarier som genomförs numera refereras av närvarande twittrare. Det gör att man får en hygglig uppfattning om vad som sägs utan att själv vara på plats – suveränt!

Inom och med anknytning till högskolesektorn twittrar också många aktiva beslutsfattare och lobbyister. Det är svårt att veta vem som påverkar mest, men bland rektorerna tror jag att Eva Åkesson vid Uppsala universitet har flest följare. En rektor som har förnyat kommunikationsformerna är Astrid Söderbergh Widding vid Stockholms universitet. Hon genomför frekvent livesändningar via Youtube och får därmed ett starkt och personligt genomslag. Rektor Karin Röding vid Mälardalens högskola är en annan medieaktivist som tydligt står för sin personliga uppfattning i olika frågor. Många andra nyckelpersoner är också aktiva twittrare inom sektorn – ingen nämnd och ingen glömd.

Studenterna visar självklart framfötterna i de sociala medierna, inte minst SFS:s ordförande Erik Arroy och vice ordförande Erik Pedersen. Därigenom kan de fokusera för dem viktiga frågor och till en del styra debatten och utvecklingen i önskad riktning.

Det blir intressant att följa fortsättningen inom det här området. Jag tror definitivt att möjligheterna är större än riskerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: