Jämför dig med andra, inte med dig själv!

11 Nov

I litteratur om personlig utveckling och självförverkligande ges ofta rådet att man inte ska jämföra sig med andra. Det kan leda till dåligt självförtroende och en känsla av misslyckande. I stället ska man utgå från sig själv och ta fasta på de subjektiva framsteg man tycker sig göra. Känns det bra så är det bra! Jag tror att det rådet kan vara klokt, även om det inte fungerar något vidare i alla sammanhang, exempelvis inte inom idrotten eller på andra liknande arenor.

Men när vi går till organisationer, exempelvis universitet och högskolor, så är rådet förkastligt, enligt min mening. Att sätta upp mål i absoluta tal och tävla med sig själv är inte särskilt utvecklande. Antingen blir målen för allmänt hållna och då man själv har tolkningsföreträde tenderar de oftast att bli avprickade som uppfyllda. Eller också sätts målen alldeles för lågt, vilket är mera regel än undantag. De blir inte utmanade.

Men det största problemet med att ha sig själv som riktmärke är att de egna förbättringarna i jämförelse med andra i praktiken kan visa sig vara försämringar. Om du flyttar fram dina positioner 10 enheter i något avseende, men dina systerorganisationer eller konkurrenter avancerar 15 – 20 enheter, har du då blivit bättre? Den som tävlar med sig själv besvarar frågan jakande och tenderar att känna sig nöjd.

Om du sätter upp mål för en verksamhet bör de vara i relativa termer. Vi ska bli bättre än organisation x eller målet är att bli bland de tre bästa i ett visst avseende. Benchmarking är en mycket stark förändringskraft. En annan poäng med att mäta sig med andra är att man aldrig blir färdig. Det går inte att slå sig till ro utan man har byggt in en ständigt närvarande dynamik i organisationen.

Det gråa vardagsarbetet tenderar också att bli lite mera lustfyllt om man jämför sig med andra. Det är något som rätt hanterat kan bättra på sammanhållningen och ”lagandan”. Därför gillar jag också tabeller och rankinglistor av olika slag, även om de inte är helt perfekta och kan ha vissa negativa bieffekter. Det positiva överväger dock, enligt min mening. Vi ser nu också att jämförelser blir allt vanligare och görs i alla möjliga sammanhang. Ett aktuellt exempel är ”bästa skolkommun”. Jag är övertygad om att dessa jämförelser är mera kvalitetsdrivande än mycket annat.

Annonser

Ett svar to “Jämför dig med andra, inte med dig själv!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Om PISA – blir det för mycket? | P-O:s reflektioner - december 4, 2013

    […] andra går framåt så har vi blivit sämre. Allt för ofta sätts mål i absoluta termer och man tävlar med sig själv. Det är inte särskilt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: