Schack!

7 Nov

Jag antar att ytterst få läsare av den här bloggen vet att kampen om världsmästartiteln i schack inleds i dagarna. För den intresserade är det mycket speciellt denna gång då utmanaren är en ung norrman, Magnus Carlsen.

Sedan Lenin på sin tid lanserade schackskolor på bred front har Ryssland/Sovjet dominerat schackarenan under många decennier. Men, inte längre. Titelförsvararen är indiern Viswanathan Anand.

Många mindre initierade tror att schack är ett sällskapsspel bland andra, en del jämför det med bridge. Men ack vad de bedrar sig. Schack är en hjärnornas kamp med stora inslag av mod, fantasi, intuition och djup analys. Det är oerhört krävande för den som vill bli bra och de allra bästa tränar som elitidrottare, även om de inte svettas lika mycket.

Få sporter är så billiga att utöva som schack och skolmästerskap med många unga deltagare anordnas regelbundet. Bortsett från själva spelets tjusning så lär man sig att självständigt lösa problem, vara uthållig – och att kunna förlora! Utmärkta egenskaper att kombinera med skola och studier.

Vem blir då världsmästare? Ja, Magnus Carlsen anses vara den något bättre schackspelaren, han har världens högsta rankingtal någonsin. Men Anand är mera erfaren och har hemmaplan.

Jo, jag spelar också schack! Men mästare blir jag aldrig. I schack gäller som i andra sammanhang, det är först när du kommit en bit på väg som du inser hur lite du kan 🙂

Skulle någon vilja följa turneringen genom alla 12 partier så går det bra här.

Annonser

Ett svar to “Schack!”

  1. Robert Ericsson november 7, 2013 den 16:24 #

    Bra norsk dokumentär (på engelska) om Magnus Carlsen, nyligen släppt inför VM-matchen. http://www.vgtv.no/#!/video/73427/magnus-carlsen-39-s-last-big-title

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: