Högskolestiftelser – var god dröj

4 Nov

DN kommenterar idag det som varit känt en tid, att regeringen bordlägger sitt förslag om en lagändring för att kunna öppna för högskolestiftelser.

Jag tänker inte här ta upp sakfrågan utan mera reflektera över vad som händer nu. DN tror att man i utbildningsdepartementet spottar i nävarna och tar nya tag. Det har också ministern sagt, att man ska utreda frågan och återkomma. Tillåt mig tvivla.

Att nuvarande regering 10 månader före valet skulle ta sats och återkomma i en fråga där man hittills fått kritik och mycket stryk är inte troligt. Det finns andra ”valvinnare” att satsa på! Såväl oppositionen som stora delar av högskolesektorns företrädare är nu styrkta av sin framgång och skulle med slipade vapen kasta sig över de nya förslag som eventuellt läggs fram.

Vid en fortsatt alliansregering efter valet är mest troligt att hela den politiska ledningen i utbildningsdepartementet förnyas och att Jan Björklund besätter en annan ministerpost. Ledande ministrar roterar, så brukar det gå till. Då blir det lättare att glömma eller ta avstånd från tidigare löften om en ny utredning.

Skulle nästa års val resultera i en s-ledd regering är det än mindre sannolikt att förslag läggs om stiftelser eller andra organisationsformer som fjärmar lärosätena från staten. Socialdemokraterna har under senare tid kritiserat och raljerat med Björklunds förslag om stiftelser och det ligger inte heller i partiets traditioner att krympa eller försvaga staten.

Då återstår alternativet att sektorn själv, genom SUHF eller i andra former, tar initiativ och utreder frågan för att kunna presentera ett förslag. Tyvärr tror jag inte att detta kommer att ske. Det blir i denna fråga näst intill omöjligt att samla alla lärosäten, stora och små, i en gemensam viljeyttring. Många lärosätesledningar är nöjda med, till och med stolta över, att vara statliga myndigheter. Det ska vi inte glömma. Vidare finns bland lärare och forskare en djup skepsis mot alla former av avregleringar. Tvärtom vill många ha en ännu starkare regelstyrning från statens sida för att matcha progressiva och förändringsbenägna universitets- och högskoleledningar. Därtill kommer konststycket att få med sig såväl studenter som fackliga företrädare, vilket man gärna vill. Nej, det kommer inte att gå!

Sammantaget menar jag att det på några års sikt ser dystert ut. Det som så småningom kan komma att påverka är omvärldsförändringar. Om allt fler upptäcker den belastning det innebär för svenska lärosäten att vara en del av statsförvaltningen i ett öppnare och mera globaliserat kunskapssamhälle så kanske frågan får nytt liv. Vi får se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: