”Styrningen kväver universiteten”

1 Nov

I SvD idag publicerar professor Jan Lindegren, Uppsala universitet, något som närmast liknar ett förtvivlat rop på hjälp. I korthet handlar det om att den statliga styrningen och detaljregleringen har ökat under de senaste 20 åren, universiteten betraktas mer som företag och den akademiska friheten är kraftigt beskuren. Ja, läs själv.

Det är lätt att hålla med om problembeskrivningen i stort och samtidigt oroas över den uppriktiga vanmakt som Lindegren ger uttryck för. Den delas nog också av många akademiker i hans generation. Av andra också för den delen.

Men när det gäller vad man ska göra åt saken blir det värre. Lindegren avslutar sin artikel med en enkel lösning. Skär ned på antalet planerare och detaljreglerare i utbildningsdepartementet och vid andra centrala myndigheter, säger han. Men då vet han nog inte att det bara arbetar högst 50 personer med uppgifter relaterade till högskolesektorn inom departementet. Inte mycket att skära i. Och inom den enda myndighet med styrande effekt över universitet och högskolor – UK-ämbetet – finns knappt 90 anställda. På nationell nivå finns alltså lika många tjänstemän som inom förvaltningen vid en mindre högskola.

Lindegren konstaterar också att de förändringar (läs försämringar) som svenskt högskoleväsende har drabbats av inte skiljer sig från vad som sker i andra länder. Snarare tvärtom, säger han, vi har klarat oss något bättre. Av detta drar dock inte författaren någon slutsats utan skyndar vidare i en svepande kritik.

Men vad finns att göra om man delar Lindgrens oro och problembeskrivning i stort? Det finns inga enkla lösningar. För min egen del tror jag att vi måste börja med att ifrågasätta mycket av de initiativ som tas lokalt, inom lärosätena. Det går inte att skylla allt på ministern och regeringen. Jag har skrivit om det tidigare här.

Vidare återkommer jag till en annan käpphäst. Svenska universitet och högskolor är en del av statsförvaltningen och det får konsekvenser för vilka frihetsgrader som är möjliga. Särlagstiftningen för UoH är bara en mindre del av den styrning och reglering som vi utsätts för. De mesta är generellt för alla statliga myndigheter. Många debattörer är okunniga om dessa förhållanden och tror att allt kan lösas med förenklingar i högskoleförordningen. Men det här har jag tagit upp så ofta  (från 2012) så det börjar bli lite tjatigt, även för mig själv 🙂

Annonser

Ett svar to “”Styrningen kväver universiteten””

  1. Mikael november 1, 2013 den 13:54 #

    Efter 66 år är jag ganska övertygad om att dumhet och vansinne styr över förnuftet och universiteten är inget undantag. Inget har ändrats sedan Olof Rudbecks tid. Man brukar ju säga ”mot mänsklig dumhet kämpar gudarna förgäves”. Vi borde lära oss att värdera och uppskatta intelligens bättre. Tjusiga tal och löften på podiet är inget värt. Rudbeck var intelligent och handlingskraftig men blev likväl utsparkad av dumheten. Människor lär sig aldrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: