24.000 heltidsstudenter är samtidigt arbetslösa?!

23 Okt

LO har uppmärksammat intressant statistik från SCB. Fackförbundet har här sin egen agenda och riktar kritik mot regeringens arbetsmarknadspolitik. Det jag däremot förvånas över är hur man kan vara både heltidsstudent och arbetslös samtidigt. För mig ter det sig motsägelsefullt och något märkligt.

Heltidsstudenter som söker arbete under ferier, men även extra helg- och kvällsarbete och inte får napp är plötsligt klassade som arbetslösa. Det är om inte annat argument för ett treterminssystem eller för ökade krav och högre tempo i studierna. Med samma logik skulle för övrigt en som redan har jobb men vill byta och söker nytt också klassas som både anställd och arbetslös samtidigt. Så är det förhoppningsvis inte?

Sverige har tydligen anslutit sig till en europeisk standard när det gäller att definiera arbetslöshet, men det inte saken bättre i det här fallet.

Den redovisade statistiken väcker också andra frågor. Det är inte bara studenter med intresse för ett extraknäck vid sidan om studierna bland de 24000 ”arbetslösa”. Man får anta att ett betydande antal i denna grupp egentligen inte vill studera utan hellre förvärvsarbeta, men i brist på annat så registrerar man sig för studier – och studiemedel. Då blir nog inte studiemotivationen särskilt hög, vilket till en del kan förklara andra iakttagelser och rapporter på senare tid om studenters bristande intresse och engagemang för sina studier. Det leder också till flera avhopp och en lägre genomströmning. Men har man inget jobb, ingen a-kassa och förväntningar på sig från familj och vänner så ligger det nära till hands att anmäla sig för studier. Något måste man ju ta sig för, det är mänskligt.

Statistik ska man alltid vara observant på. Det gäller inte minst i detta fall. I övrigt är jag osäker på vilka slutsatser man bör dra av den redovisade dubbla bokföringen. Vad säger du?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: