NPM och högskolestiftelser

22 Okt

Idag hade jag svårt att välja tema för mitt blogginlägg så det får bli både och!

Vad gäller NPM är min inställning att man måste nyansera kritiken. Att allmänhet och politiker har ett intresse av att kunna följa upp effekter och resultat av olika skattefinansierade verksamheter är inte konstigt. Tvärtom, det är högst rimligt och legitimt. Ingen kan väl på allvar mena att man ska skicka in 10-tals miljarder kronor i exempelvis sjukvård och högre utbildning och sedan hålla tummarna för att det går bra?!

Men vem är ansvarig för de negativa inslagen i det som går under beteckningen New Public Management? Jo, olika verksamheter ska certifieras, system för kvalitetssäkring och riskanalyser tas fram, mängder av planerings- och styrdokument ser dagens ljus och utvärdringar och uppföljningar ges nästan större utrymme än huvuduppgiften i sig och själva genomförandet. Denna sidordnade verksamhet har enligt min mening fått orimliga proportioner och är vad som ska kritiseras. Ansvaret för detta kan i mindre utsträckning läggas på regeringen eller på det politiska systemet utan vilar tungt på den lokala nivån och dess ledningsorganisation. Det är ju ”vi själva” som trasslar till det och försvårar för kärnverksamheten. Lite tillspetsat kan nog hävdas att det är professionen själv som bidrar till den pågående avprofessionaliseringen.

——————–

Några nya högskolestiftelser lär det inte bli. Och det var väntat. Dagens utspel i DN är förstås lika ideologiskt som den ”politiska pamflett” undertecknarna kritiserar. Men visst har kritikerna rätt i att det framlagda förslaget har klara brister och synes vara en kompromissprodukt som kanske inte heller hela regeringen fullt ut står bakom. Daniel Tarschys mer genomarbetade förslag för några år sedan var mycket bättre, men det avvisades också.

Det jag vill ta fasta på i debattinlägget är dock denna korta passage ”myndighetsformen statlig styrning förtjänar diskussion..” Så sant, så sant. Svenska universitet och högskolor är en integrerad del av statsförvaltningen. Inom staten ryms polis, militär, rättsväsende och ett antal kontroll- och maktmyndigheter samt universitet och högskolor. När statens styrning och strävan mot konformitet inom ”koncernen” nu ökar så borde det vara uppenbart att fria lärosäten inte hör hemma där. Läs gärna universitetens Magna Charta som kan ses som en programförklaring för de europeiska lärosätena, även undertecknad av svenska rektorer. Där står bland annat: ..”universitetens forskning och undervisning ska vara moraliskt och intellektuellt oberoende av alla politiska, ideologiska och ekonomiska maktgrupperingar.” Som varande statlig myndighet lydande under regeringen vilar oberoendet på lösan grund. Och det kränks fortlöpande.

Jag ser alltså fram emot ett initiativ där företrädare för högskolesektorn tar ett eget initiativ till en översyn av den nuvarande associationsformen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: