Bra s-förslag om rektorsuppdraget

20 Okt

Den socialdemokratiska skolpolitiken har verkligen förnyats under perioden i opposition – till det bättre!  Och Ibrahim Baylan har på kort tid kommit med många goda förslag. Det senaste –  i dagens DN – är lätt att sympatisera med.

Skolor är av tradition mycket platta organisationer där i vissa fall en rektor ensam är direkt chef för 50 eller flera lärare, plus alla 100-tals elever förstås. Det har nog blivit bättre under senare år då främst det pedagogiska ledningsuppdraget fördelats på flera olika programrektorer – tidigare benämndes de väl studierektorer? Däremot har inte den alltmer krävande administrationen och olika stödfunktioner i skolan fått en egen professionell ledning. Baylan föreslår nu att så bör ske.

Rektorer ska ges bättre förutsättningar att fokuserar på det pedagogiska ledningsuppdraget. Det kan underlättas om de vid sin sida får en intendent med sakkunskap och engagemang för dessa frågor. Baylan föreslår här en ordning liknade den vid våra universitet och högskolor. Rektor leder verksamheten med en förvaltningschef vid sin sida. Även i mediebranschen förekommer ofta en liknande arbetsfördelning mellan chefredaktören och VD. Det är enligt min mening ett mycket bra förslag som gynnar alla parter.

Vidare föreslår Baylan att rektorer ska ha en akademisk examen, vilket tydligen inte är självklart idag. Och att de ska genomgå särskild rektorsutbildning, erbjudas fortlöpande kompetensutveckling och få stöd av mentorer. Bra!

Det som inte framgår av artikeln är hur detta ska implementeras och eventuellt regleras. Att stifta lagar om allt som är gott och förnuftigt är ingen bra lösning. Och det blir det lätt ”fyrkantigt” om mindre förskoleenheter med 30-50 barn ska organiseras på samma sätt som större gymnasieskolor med kanske 1000 elever. Man får nog söka andra vägar framåt och låta de goda argumenten och fungerande föredömen inspirera till förändring.

I sammanhanget bör man också notera att Ibrahim Baylan inte med ett ord ifrågasätter huvudmannaskapet för skolan. Han inser tydligen att ett förstatligande av skolväsendet är fel väg att gå. Dessutom undrar jag om det ens är möjligt?

Ett par andra bra förslag från Baylan inom utbildningsområdet är satsningen på studentmedarbetare och de möjligheter han ser med MOOC.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: