Nu gäller det sjukvården!

9 Okt

Svenska väljare anser att sjukvården är den enskilt viktigaste politiska frågan före jobben och skolan. Det påpekar Ulf Ljungblad, numera norsk, tidigare svensk sjukhusdirektör, i en intressant debattartikel i Göteborgs-Posten idag.

Trots det lyser sjukvården med sin frånvaro i den nationella politiska debatten. Varför? Jo den är delegerad till 20 landsting/regioner och därmed utom räckhåll för den nationella politiken. Jag är ingen vän av att förstatliga olika verksamheter, men den modell för nationell styrning av sjukvården som Ljungblad föreslår, inspirerad av reformer i Norge, ter sig attraktiv.

Det viktiga för Ljungblad är att flytta makten från vårdproducenterna till patienterna. I Norge har du rätt att direkt söka vård vid vilket sjukhus som helst oberoende av var du bor. Samtidigt säkerställer det nationella ansvaret att alla sjukhus håller en tillräckligt hög lägstanivå vad gäller kvaliteten. I Sverige menar debattören är skillnaderna i vårdkvalitet mellan olika landsting alldeles för stora och vissa sjukhus har så dåliga vårdresultat att de borde förbjudas att behandla patienter. Ord och inga visor från en som har erfarenhet och vet mer än de flesta i denna fråga.

Den modell som föreslås innebär så vitt jag förstår att universitets- och regionsjukhusen samt andra större lasarett ställs under statligt huvudmannaskap medan övrig sjukvård får kommunalt ansvar. Landstingen/ regionerna kan avvecklas och deras övriga uppgifter övertas av kommunalförbund. Reformen skulle underlättas av större kommuner, något som allt fler inser behovet av. Visste ni förresten att landstingen/regionerna med sin politiska och administrativa överbyggnad kostar 6 miljarder årligen. Det är lika mycket som driften av två stora sjukhus påpekar Ljungblad.

Det sägs inte explicit i texten, men den norska modellen måste innebära att sjukhusen får ersättning baserat på antal patientbesök och vårdresultat i någon form. Vinnande koncept behöver man inte uppfinna själv, de kan med fördel kopieras och anpassas.

Enligt tillgänglig OECD-statistik har Sverige en hög läkartäthet (3.a i Europa), men färre läkarbesök per person än nästan alla andra länder (bara Cypern ligger sämre till). Man behöver inte vara expert för att inse att svensk sjukvård styrs och organiseras på fel sätt.

Sammanfattningen kan göras med tre begrepp; patientmakt, nationell kvalitetssäkring och sunda incitament.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: