Att regissera en partiledardebatt

7 Okt

Just det, jag tänker inte recensera partiledardebatten – det gör så många andra – utan i stället kort kommentera upplägget, regin. Jag tycker nämligen att det var dåligt.

Syftet med en debatt som denna är rimligen att tittarna ska få en större klarhet i var partierna står i olika sakfrågor och hur väl partiledarna kan argumentera för sin sak. Det här är så kallad Public Service och inte ett underhållningsprogram där sluggertekniken och det psykologiska spelet mellan de medverkande är det centrala. I detta avseende tycker jag inte att programledarna Mats Knutsson och Camilla Kvartoft lyckades så bra.

Om en partiledare upprepade gånger får en tydlig fråga, men glider undan och aldrig svarar, bör debattledaren gripa in och be om ett svar för tittarnas skull.

När talarordningen bryts och debattörerna pratar i mun på varandra krävs också resoluta ingrepp från programledarna.

Om siffror och statistik på arbetslöshet, satsningar på vård och skola och liknade ska användas i debatten blir det mera trovärdigt om dessa presenteras av programledningen, inte av partiledarna. Det kan inte vara så svårt när de sakfrågor som ska diskuteras är beslutade i förväg.

Det hade inte heller skadat om varje partiledare fått inleda, eller möjligen avsluta, med en mycket kort programförklaring.

Som upplägget nu blev tror jag att det många tittare mest minns är tjafset och aggressivitet i debatten medan sakfrågorna kom i skymundan.

Slutligen en helt annan reflektion. Jag undrar om en debatt som denna i något annat europeiskt land kan genomföras utan att man under två timmar med ett ord nämner något om internationell politik, europafrågor, säkerhet och det egna landets roll i världen? Men det säger kanske en del om vår självbild.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: