Kan inte svenska lärare ge läxor?

3 Okt

Min kommentar:

Mycket fascinerande undersökning som refereras här!
Varför avviker effekten av läxor när Sverige jämförs med andra länder? Här ges tänkbara förklaringar som att lärarna från början skolats in i att läxor inte är bra. En annan förklaring skulle kunna vara att lärarna känner sig för osäkra på sitt ämne och inte alls eller felaktigt utnyttjar läxor i undervisningen. Någon kommentator skyller på lärarutbildningen (som får klä skott för mycket).
Själv avstår jag från att spekuklerara, men resultaten av undersökningen förtjänar uppmärksamhet och fortsatt analys.

Slutligen är jag kanske gammalmodig, men hur läxor skulle vara negativt för inlärningen kan jag helt enkelt inte begripa!

Ekonomistas

Läxor är ett känsligt ämne i den svenska skoldebatten. Denna debatt gäller i hög grad var ska läxorna göras och om läxhjälp ska vara avdragsgill, men bakom dessa frågor finns en undran om läxor är en fungerande pedagogisk metod. Å ena sidan förefaller det rimligt att det — åtminstone i vissa ämnen — är värdefullt med stilla arbete på egen hand. Å andra sidan kan hemarbete utan vägledning leda eleven i fel riktning och dessutom förstärka sociala skillnader (se tidigare inlägg). På den nyligen anordnade EALE-konferensen i Bonn presenterade Torberg Falch en rapport som undersöker frågan med hjälp av TIMSS-data för årskurserna 3 och 4. Hans resultat väcker vissa frågor om hur svenska lärare egentligen använder sig av läxor i sin undervisning.

Utmaningen när man undersöker hur läxor påverkar elevernas studieresultat är att det inte är slumpen som avgör hur mycket läxor som ges. Om duktiga lärare är mer…

Visa originalinlägg 287 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: