Alla gullar med staten

27 Sep

Arbetsförmedlingen har länge dragits med problem och det tycks ha blivit värre under senare år. Det hela kulminerade när generaldirektören fick gå häromveckan. Nu vill till och med socialdemokraterna privatisera delar av verksamheten.

Polisen* får löpande kritik från allmänhet och politiker. Man klarar inte upp vardagsbrott, utreder dem inte ens. Rattfyllerister sägs man jaga på tisdag eftermiddagar för att bättra på statistiken. Och så de helt olagliga personregistren som nyligen uppdagades.

Den röriga och ryckiga styrningen av det militära försvaret* har gjort att effekten av nästan 40 miljarder kronor årligen är långt ifrån optimal. Planer och inriktning ändras löpande och personalen är i stora delar uppgiven.

Jag har ovan givit några exempel på hur statligt huvudmannaskap kan fungera. Ändå finns en viss opinion för att hela skolväsendet ska förstatligas och nu senast sjukvården. Jag undrar hur man tänker eller vilka förebilderna är.

Vad gäller skolans förstatligande finns många obesvarade oklarheter som jag skrivit om här. Och sjukvåden? Avser man även primärvården eller bara större universitets- och regionsjukhus? Och vilka blir vinsterna med ökad centralstyrning? Nej, jag hänger inte med. Sjukvården behöver snarare decentraliseras och befrias från landstingen/regionerna.

Det finns en statlig verksamhet som fungerar relativt bra och det är den högre utbildningen och forskningen. Men den lyder under en speciallagstiftning med många undantag och har dessutom tillförts enorma och växande resurser under en längre tid. Det senare är enligt min mening det främsta skälet till att sektorn är till synes välmående, inte det statliga huvudmannaskapet.

Lite pikant i sammanhanget är att de som vill förstatliga skolan samtidigt vill påskynda en form av privatisering i universitetsvärlden. Bättre kvalitet är argumentet i båda fallen!

Nej, lägg ned planerna på nya stora strukturreformen. Gör i stället något vettigt här och nu med skolan och sjukvården. Vad gäller skolan kan man ändå ana en viss optimism och tecken på en vändning, inte minst bland yrkesverksamma lärare.

*/ Såväl polisen som det militära försvaret är förstås kärnuppgifter för staten. Här vill jag bara illustrera att statligt huvudmannaskap inte behöver leda till kvalitet och god ordning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: