Inga studieavgifter alls – är det rätt prioritering?

17 Sep

Leif Pagrotsky (s) initierade studieavgifter för icke-europeiska studenter. Den borgerliga regeringen som tog över 2006 drev frågan vidare och införde dessa studieavgifter. Snart är det nog bara Norge, vad jag vet, som inte har några studieavgifter alls. Man bör notera att när studieavgifter diskuteras i andra länder så handlar det nästan uteslutande om avgifter för inhemska studenter – och det har aldrig varit aktuellt i Sverige.

Många vill bli av med allt vad studieavgifter heter. Det ska vara gratis att studera, som man säger, men menar alltså att det ska betalas med skatt. Behoven av ökade skattefinansierade välfärdssatsningar är enorma, det inser nästan alla. Skolan, vården och äldreomsorgen står i fokus. Men om det ändå kan frigöras några hundra miljoner kronor till den högre utbildningen, hur ska de användas?

Fyra angelägna satsningsområden brukar lyftas fram:

  • Bygg ut högskolan med nya utbildningsplatser. En ny student kostar i snitt 70000 kronor så det blir snabbt hundratals miljoner kronor.
  • Förstärk ersättningen per student, särskilt inom de stora utbildningsområdena humaniora/samhällsvetenskap. Det har gjorts i olika etapper, men det finns opinion för mera. Också detta blir dyrt.
  • Ta bort studieavgifterna för icke-europeiska studenter. Det skulle kosta ca 500 miljoner kronor.
  • Slutligen kan läggas till studentorganisationernas krav på högre studiemedel. Också en dyr reform om påslaget ska bli märkbart.

Ingen regering kommer att satsa på allt detta! Den saken står bortom allt rimligt tvivel. Behoven inom andra välfärdsområden är för stora och mera angelägna. En s-ledd regeringen prioriterar säkert flera utbildningsplatser[i]. Om alliansen får fortsätta så ligger en förstärkt ersättning per student närmast till hands.

Men vilket parti eller vilken intresseorganisation sätter borttagandet av studieavgifterna främst? Och säg inte att man ska göra allt samtidigt. Det är inte trovärdigt, politik handlar om prioriteringar.

De som idogt framför krav på att ta bort studieavgifterna bör i ärlighetens namn också säga vad det är man prioriterar bort.


[i] Jag vet att s-kongressen beslutat att verka för att ta bort studieavgifterna, men det står mycket i partiprogram av olika kulörer som aldrig blir praktisk politik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: