Högskolestiftelser

13 Sep

Nu intensifieras debatten om regeringens senaste förslag inom området. Det märktes inte minst under dagens hearing, arrangerad av SULF och SSR, vilken jag följde i webbutsändningen.

Kritikerna mobiliserar alla tänkbara argument mot förslaget. Det var förutsägbart, men jag förvånas i åtminstone två avseenden.

Självklart går det att hitta brister och svagheter i det framlagda förslaget. Men dessa bör väl ställas i relation till hur vi har det idag som statliga myndigheter. Men icke! Man får snarare känslan av att den bestående ordningen är näst intill idealisk. Ingen tycks vilja analysera och lyfta fram de växande problem som ligger i att fria lärosäten ingår som en del i statsförvaltningen. Peter Honeth var dock nästa övertydlig på den punkten när han kom in i debatten: ”lärosätena är en del av staten, alla deras ekonomiska överskott tillhör staten, de är bara utlånade”. Jag har själv skrivit om detta i en tidigare blogg för ett år sedan.

Det andra jag förvånas över är att många vill ha garantier för hur det kommer att bli i framtiden om man blir stiftelse. Inte bara i övergången utan tydligen 20-30 år framåt. Hur ska man kunna veta det när själva poängen med en stiftelse är att den ska få utveckla och bestämma mera i egen regi? Vare sig lärare eller studenter tycks lita på sig själva som kollektiv eller på kommande generationer. Jag har tidigare reflekterat över vådan av för omfattande och segdragna risk- och konsekvensanalyser – se här.

Slutligen beklagar sig många över den korta remisstiden, drygt tre månader. Det kan jag delvis hålla med om, samtidigt som den här frågan har legat i luften under flera år. Alla visste att ett förslag skulle komma så den principiella diskussionen har man kunnat föra länge. Likaså borde associationsformen statlig myndighet ha problematiserats tidigare och mera, tycker jag.

Nåväl, vi får se hur det går. Tydligen är det trots allt ett och annat lärosäte som tänker ställa sig positiva till förslaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: