Går studierna för långsamt?

5 Sep

Igår kom ännu ett debattinlägg på ett aktuellt tema. Det hävdas att genomströmningen i den högre utbildningen är för långsam, svenska studenter är för gamla när de är färdiga med sin examen och redo för arbetsmarknaden. Det i sin tur leder till att landet får färre personer i den producerande arbetskraften och att individerna själva på sikt får lägre pension och därmed sämre på ålderdomen.

Denna gång är det SACO:s studentråd och centerstudenterna som gjort gemensam sak, men även andra har varit ute i samma ärende. Noterbart är att det i första hand tycks vara de yngre och studenterna själva som driver denna fråga – även om Svenskt Näringsliv är på samma sida.

Nåväl, vad föreslår debattörerna?

Ja, den först föreslagna åtgärden är något malplacerad i detta sammanhang. Det är för dålig genomströmning i utbildningen hävdas det, därför måste resurstilldelningssystemet ändras så att det inte ger incitament för att examinera flera studenter. Här har det väl ändå blivit kortslutning för debattörerna. Inget fel med kvalitetsargumenten, men här blir det ologiskt.

Att däremot utveckla modellen med studentmedarbetare och etablera en sommartermin tror jag är utmärkta recept. Och att skattesystemet bättre borde premiera långtidsutbildade akademiker har länge varit en obehaglig sanning även för borgerliga politiker.

Det finns motståndare till dessa förändringar.

Man menar i korthet att högre utbildning är personlighetsutvecklande och den processen måste få ta sin tid. Vidare är det inte bra att hasta in i en utbildning, upptäcka att det var ett felval, och känna att man inte hinner ändra sig o.s.v. Men jag anser att motståndarna till förändringar måste skärpa sina argument.

  • För det första är kortare utbildningstid en möjlighet som ska erbjudas, inte ett tvång för den enskilde. De som vill ta det lugnt och avsätta 7-8 år för 3-4-åriga utbildningar må göra det.
  • Vidare måste även obehagliga sanningar fram. Det finns inskrivna studenter vid våra universitet och högskolor som inte är särskilt motiverade eller engagerade i sina studier. Man går i en sorts vänteläge på ett jobb eller på något annat som ska hända. Det är knappast bra vare sig för de omotiverade själva eller för de som vill satsa mera seriöst.
  • Slutligen är jag numera övertygad om att det är relativt många studenter som vill studera snabbare och som skulle må bra av det. Varför ska de hindras? Vem vet bättre eller har större ansvar för sitt liv än individen själv?

Frågan i rubriken vill jag alltså besvara med ja, många vill gå fram snabbare i studierna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: