Studentmedarbetare, en bra idé

3 Sep

Ett välkänt dilemma är studenternas arbetslivsanknytning under utbildningen och svårigheterna för vissa att få jobb efter examen. Många initiativ har tagits genom åren för att komma tillrätta med problemen, men det händer inte särskilt mycket.

I korthet kan man säga att från studenthåll klagas på att studenterna inte får någon smidig och naturlig kontakt med företag och förvaltningar där man vill jobba, företagen är ointresserade eller har inte tid, sägs det. Från arbetsgivarnas sida är budskapet tvärtom, att när man gör ansträngningar för att visa upp sig och söker kontakt med studenterna så är intresset svalt, de kommer inte så många.

Här behövs nya grepp och då tycker jag att den danska modellen med så kallade studentmedarbetare ser intressant ut, åtminstone väl värd att pröva. Den går ut på att studenterna parallellt med sina studier frivilligt tar anställning på deltid hos privata eller offentliga arbetsgivare. Det är inget som lärosätet arrangerar eller lägger sig i utan studenten och arbetsgivaren ingår ett kontrakt. Lön utgår med ca 80 % av vad en färdigitbildad medarbetare får. Anställningarna är flexibla, verksamheten har blivit stor och såväl studenter som arbetsgivare tycks vara nöjda.

Enligt en dansk rapport lyckas de som blir studentmedarbetare dessutom genomföra sin utbildning på kortare tid, med mindre avhopp och bättre studieresultat än andra. Inte illa!

SACO genom JUSEK är positiva, liksom Svenskt Näringsliv, region Skåne och nu senast socialdemokraterna. S vill tydligen formalisera det med lokala ombud på lärosätena och centrala kollektivavtal, ingetdera är nödvändigt inledningsvis, menar jag. Nåväl, ett bra initiativ.

Invändningar då, de brukar alltid finnas! Lite överraskande riktar studenternas centrala organisation, SFS, kraftig kritik mot hela modellen.

SFS vill istället för riktiga jobb parallellt med studierna ha mera organiserad praktik inom utbildningarna. Det bör senare vara arbetsförmedlingen (sic) som matchar de färdigutbildade studenterna till arbete. Men problemet är att det konceptet länge har prövats med klent resultat. För mycket praktik tränger dessutom ut viktiga teoretiska moment om inte utbildningarna ska förlängas. Ett avlönat jobb ger också bättre känsla för arbetslivet än att gå som praktikant. Dessutom får man ju betalt, inte oväsentligt!

Vidare tycker SFS att heltidsstudier ska vara en heltidssyssla, underförstått att man inte ska hinna eller behöva arbeta alls vid sidan om. Men sådan är ju inte verkligheten. Många lägger mindre än 40 timmar i veckan på sina studier och ett inte obetydligt antal studenter lägger gladeligen mer än 40 timmar på studier och arbete. Att kräva 40 timmars effektiva heltidsstudier för alla är enligt min mening lite fyrkantigt då olika individer har varierande ambitioner och kapacitet. Ett sådant synsätt riskerar att blockera många goda initiativ.

Slutligen tycker man tydligen att 80 % av en färdigutbildads lön är för dåligt och att principen om individuell lönesättning istället riskerar att leda till lönedumpning. Här har jag lite svårt att förstå hur obetald praktik inom utbildningen skulle ge bättre ekonomi.

Vi borde våga pröva nya vägar lite oftare inom svensk högre utbildning. Och något som går bra och skördar stor framgång i Danmark kan väl inte vara helt fel i Sverige?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: