Det militära försvarets problem

26 Aug

Man måste variera sig lite och idag tänkte jag växla spår och ta upp ett helt nytt ämne.

Först som sist ska sägas att jag tror att Sverige behöver ett militärt försvar och ett väl fungerande sådant. Det är alltså utgångspunkten och delar man inte den så blir förstås analysen och slutsatserna annorlunda. Det bör vara uppenbart för alla att försvaret idag inte fungerar optimalt, trots relativt stora resursinsatser. Jag ser i korthet följande problem med den situation som nu har uppkommit.

  1. Det militära försvaret har fått en alltmer oklar oklar verksamhetsidé. Utgångspunkten bör vara att kunna försvara landet mot väpnad aggression utifrån. Men lite raljant kan det som nu görs mera liknas vid en mix av Räddningsverkets och Röda korsets insatser. Bra och viktig verksamhet, men inte vad vi primärt ska ha ett militärt försvar till. Dessutom är Sveriges internationella insatser utomlands av ganska blygsam omfattning om vi jämför med andra länders, exempelvis våra nordiska grannar.
  2. Satsningarna på Flygvapnet har blivit så kostsamma att de äter upp budgeten för andra försvarsgrenar. Armén är alltid kärnan i ett militärt försvar och den har på grund av dyra och tveksamma flygsatsningar blivit satt på svältkur. Bättre att släppa på den industriella prestigen och som andra mindre länder köpa flyg utifrån, billigare och färre plan.
  3. Den allmänna värnplikten övergavs alldeles för snabbt och planlöst. Jag tror inte vi ska tillbaks till de tider då hela årskullar med hjälp av pliktlagar kallades in för tjänstgöring, men det finns mellanting. Såväl Norge, Finland som Danmark har kvar värnplikten i någon form. Norge är dessutom på väg att bygga ut den. Ett försvar som bygger på anställda yrkessoldater blir dyrt och det är svårt att få tillräcklig volym och kvalitet. Dessutom riskerar försvarets folkliga förankring att erodera.
  4. Slutligen tillhör jag de som förespråkar en anslutning till försvarsalliansen NATO. I praktiken är vi ju redan med där, men saknar inflytande. Det är symptomatiskt att när ryskt flyg var på väg att kränka Sveriges gränser under påskhelgen så var det NATO som fick ingripa och markera närvaro.

Hur kommer det då att gå framöver? Ja, politiskt är det intressant att det genom tiderna mest försvarsvänliga partiet, moderaterna, ligger lågt. Statsministern har nog flera gånger fått äta upp att han nyligen benämnde försvaret vid ett särintresse. Övriga borgerliga partier och även socialdemokraterna tycks vara beredda att göra nysatsningar eller omprioriteringar i någon form. Vi får se hur det går.

Uppdatering 28 augusti: Här lite mer aktuell information som förstärker hur prekärt läget är: http://korta.nu/di9i7

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: