Inför en sommartermin nu!

12 Jun

SACO studentråd har idag en intressant debattartikel i SvD. Det är inget nytt förslag som läggs fram, men inte desto mindre angeläget. SACO vill att sommaren i högre grad ska kunna utnyttjas för studier. Man använder inte begreppet sommartermin, men det är i praktiken vad förslaget går ut på. I varierande och minskande utsträckning går det idag att läsa fristående kurser under sommaren vid universitet och högskolor. Främst rör det sig då om kortare, ofta bildnings­inrik­tade och lite lustfyllda kurser. Bra så, men det SACO nu föreslår är att delar av reguljära utbildningsprogram också ska förläggas till sommaren. Exempelvis ska en ekonomutbildning som nu löper över fyra år i det nya systemet kunna klaras av på tre år eller något mer. Denna möjlighet finns inte idag – och det är synd, tycker också jag.

De som främst tjänar på en sommartermin är studenterna. Det ska förstås gå att välja studietempo och jag tror att ganska många då vill välja ett högre tempo än idag. I förslaget ligger också att studiemedel ska erbjudas under sommaren och även förstärkas något. Som det nu är måste många avbryta studierna och ta rutinjobb för att överleva. Den som vill ha det så ska förstås kunna fortsätta med det, men alla vill inte.

Men lärarna då, behöver inte de ett välförtjänt sommaruppehåll? Jo, många vill nog ha det så, men inte alla. Jag tror att ett tillräckligt antal lärare gärna arbetar under sommaren i utbyte mot lugnare höst- och vårterminer. För den totala tjänstgöringsskyldigheten ska inte utökas.

SACO argumenterar främst i termer av samhällsekonomi och ett effektivare resursutnyttjande. Och det är inte argument som ska förringas. Idag gör den högre utbildningen ett sommaruppehåll på bortåt tre månader då lokaler och infrastruktur står outnyttjade – ett slöseri. Vidare menar rapportförfattaren att alla studenter som måste ut på arbetsmarknaden under sommaren tränger bort andra ungdomar från enklare jobb som bara kräver gymnasiekompetens. Ungdomsarbetslösheten sägs öka med 70 % under sommaren!

SACO vill erbjuda lärosätena ett ekonomiskt incitament, höjd ersättning, för utbildning under sommaren – och det behövs troligen, åtminstone inledningsvis. Totalt beräknar man att det skulle kosta 420 miljoner kronor att ge 77 000 studenter sommarutbildning. Detta finansieras till en del av att flera unga arbetslösa kan komma in på arbetsmarknaden.

Om eller när denna förändring genomförs är det, som påpekas i rapporten, oerhört viktigt att kvalitén hålls uppe. Enligt flera samstämmiga vittnesmål sviktar den idag betänkligt på sina håll. Kanske kan sommaren och lite friare utbildningsformer rent av bidra till pedagogisk utveckling.

Varför har inte detta redan genomförts då förslaget varit uppe flera gånger tidigare? Ja, säg det. Troligen hänger det ihop med en viss allmän tröghet och ett illa anpassat regelsystem. CSN, UHR, Ladok m.fl. aktörer måste förstås ändra sina rutiner för att modellen ska fungera. Också lokalt på institutionerna får man tänka om en del. Men det är det värt och jag instämmer i SACO:s slutkläm, något reviderad: ”alla blir vinnare på att Sveriges studenter får en försörjning och en meningsfull sysselsättning som räcker året om”.

Annonser

2 svar to “Inför en sommartermin nu!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Inför en sommartermin nu! […]

  2. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Inför en sommartermin nu! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: