”De nya arbetslösa studerar heltid”

22 Maj

SCB rapporterar att fler än 90 % av de 44 000 nya arbetslösa sedan april förra året är heltidsstuderande – se ledare i SvD. För mig är det något av en nyhet att man kan vara inskriven som heltidsstudent vid ett lärosäte och samtidigt ingå i statistiken för arbetslösa. Det framgår inte hur många totalt sett av alla registrerade studenter som är arbetslösa med gällande definitioner, men det bör rimligen vara många fler än 41 000. Enligt min mening måste det vara något fel på vårt sätt att redovisa arbetslöshet. Men det är för stunden ett mindre bekymmer.

Samtidigt har under senare tid blossat upp en debatt om studenternas bristande språkförmåga och dåliga förkunskaper. Det finns så många artiklar och debattinlägg på detta tema att jag inte behöver länka till någon.

Ett tredje inspel hämtar jag från den nyligen publicerade studien Göteborgsstudenter som visserligen inte är färdiganalyserad, men där sammanställda data är tillgängliga. Där framgår bland annat att 46 % av studenterna förvärvsarbetar parallellt med studierna, men att bara 9 % uteblir från undervisning på grund av jobb.

Vad ska vi dra för slutsatser av detta?

  • En kan ju vara att studiemedlen är för dåligt dimensionerade så att studenterna tvingas ut på arbetsmarknaden för att få vardagsekonomin att gå ihop.
  • En annan möjlig slutsats är att anslagen till grundutbildningen inte räcker till för att ge god undervisning och lärartid åt studenterna.
  • Vidare kan man tänka sig att kraven i undervisningen är så låga att studenterna inte behöver anstränga sig särskilt mycket för att ta sig igenom. En variant på detta tema är att studierna inte är särskilt inspirerande och att studenterna därför söker utmaningar och stimulans på annat håll.
  • En fjärde tänkbar slutsats är den som SvD antyder. För vissa inskrivna studenter ses den högre utbildningen som ett alternativt försörjningsstöd. Kan man som ung inte få jobb och inte heller a-kassa så ger studiemedlen en hygglig ekonomisk basnivå i avvaktan på något bättre alternativ. Om så är fallet förklarar det till en del varför många lärare upplever sina studenter som dåligt motiverade och håglösa.

Ja, frågan är komplex och några enkla svar ges inte. Men att fokus den närmaste tiden bör ligga på studiernas innehåll, uppläggning och kvalitet är givet för mig. Att med skygglapparna på bara fortsätta att expandera volymen är inget alternativ. Det är mycket som står på spel.

 

Annonser

Ett svar to “”De nya arbetslösa studerar heltid””

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] ”De nya arbetslösa studerar heltid” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: