Bred politisk uppslutning om studieavgifter

10 Maj

Jag läste en intressant artikel i senaste numret av Universitetsläraren. Där redovisas de olika politiska partiernas inställning till studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Till min förvåning upptäckte jag att socialdemokraterna vill behålla dessa avgifter i någon form. Det budskap som kablades ut från den nyligen genomförda partikongressen var ju tvärtom att man enats om att avskaffa avgifterna. Se pressmeddelande här.

Det socialdemokraterna nu tänker sig är en ny modell där studieavgifterna skräddarsys i dialog med respektive lärosäte. Det låter intressant, men samtidigt lite vagt i kanterna. Ska avgifternas storlek variera beroende på hur lätt man har att attrahera utländska studenter? Och hur ska man komma fram till en modell som är hyggligt förutsägbar och inte rymmer för mycket godtycke? Många frågor kan resas och de ska enligt Ibrahim Baylan inte besvaras förrän S kommer i regeringsställning – en bekväm strategi. Helt klart är dock att S vill behålla studieavgifter i någon form.

Bara två partier avvisar studieavgifter helt, vänstern och miljöpartiet. Det innebär att partier som representerar ca 85 % av väljarkåren vill behålla avgifter för utomeuropeiska studenter.

Min egen uppfattning är att det visst vore bra om alla typer av studier kunde vara avgiftsfria (eller gratis som populisterna säger). Men det finns andra områden inom välfärden som är mera angelägna att skattefinansiera än studier för utomeuropeiska studenter. Jag har tidigare förvånats över att alla fogligt tycks acceptera avgifter i förskolan, men förfasa sig över avgifter i högre utbildningen. Det kostar drygt en halv miljard kronor att ta bort studieavgifterna. Kan ett sådant belopp frigöras för välfärdssatsningar så lägger jag det hellre på grundskolan, barn- och äldreomsorgen, hemtjänsten, tandvård för pensionärer eller andra gravt eftersatta områden.

Men så kan man inte resonera, hör jag kritikerna säga. Det går inte att ställa angelägna satsningar mot varandra. Jo, det är just vad man måste göra! Allt kan inte vara lika angeläget och resurserna är begränsade. Om inte högskolesektorns företrädare och intressenter inser att så är fallet så gör i alla fall riksdagsledamöterna det – oavsett partifärg.

Annonser

7 svar to “Bred politisk uppslutning om studieavgifter”

 1. Magnus Nilsson maj 13, 2013 den 09:38 #

  Noterar följande Facebook-kommentar från Ibrahim i förra veckan:

  ”Har fått en del frågor om socialdemokraternas syn på avgifter för högskolestuderande från tredje land. Vi vill inte återgå till det gamla systemet där högskolorna/universiteten fritt förfogade över detta. Men för den enskilde studenten som antas ska det vara avgiftsfritt.”

  Förvisso är det fortfarande, precis som du skriver, lite oklart exakt hur detta ska fungera men det är ändå en signal från Socialdemokraterna att den enskilda studenten inte ska bli avgiftsbelagd.

 2. P-O Rehnquist maj 13, 2013 den 09:44 #

  Tack Magnus för ditt inlägg. Förstår dock inte hur S menar. Man vill införa studieavgifter i någon form, men studenterna ska inte behöva betala? Det vore nog bra om partiet klargjorde sin ståndpunkt redan nu och inte väntade till efter en eventuell valseger, tycker jag.

  • Magnus Nilsson maj 13, 2013 den 09:50 #

   Jag tror att riktningen är att (s) inte vill åter till det gamla systemet men detta ska inte blandas ihop med att man vill behålla det nuvarande. Alltså ett avgiftsfritt system kan ju fortfarande ha begränsningar i form av exempelvis kvoter och inte längre tillåta att lärosätena fritt fyller upp tomma utbildningsplatser med utländska studenter för att på så sätt få högre statsbidrag.

   Men detta är min reflektioner över ett eventuellt nytt system, hur (s) och Ibrahim tänker lär väl ge sig efter en utredning. Tycker dock att tidningen ”Universitetsläraren” var lite otydlig när de inte skriver ut att (s) inte vill avgiftsbelägg den enskilda studenten.

 3. P-O Rehnquist maj 13, 2013 den 10:03 #

  Aha, men kvoter för respektive lärosäte är ju något helt annat än studieavgifter. Då är Ibrahim Baylan felciterad när han talar om avgiftsmodeller:

  ”Tanken med olika avgiftsmodeller inom det svenska högskolelandskapet är att det, enligt Ibrahim Baylan, ….skulle göra det möjligt för universitet och högskolor att locka studenter som är attraktiva för lärosätet”.

  Som sagt, ett klargörande vore bra. Och inte behöver det väl utredas om man vill ha studieavgifter eller inte? Möjligen kan man utreda hur ett kvotsystem utan avgifter ska se ut.

 4. P-O Rehnquist maj 14, 2013 den 07:35 #

  Många har läst detta inlägg. Men ännu har ingen dementerat att (s) vill behålla studieavgifterna. Det vore ju annars en billig politisk poäng att ta hem. Jag utgår därför tills vidare ifrån att Baylan är rätt citerad i Universitetsläraren och att partiet inte tänker ta bort studieavgifterna.

  • Magnus Nilsson maj 14, 2013 den 07:55 #

   Jag tycker iofs Ibrahims kommentar på facebook i kombination med kongressbeslutet är ganska tydliga i att avgifter för studenter inte ska vara kvar. Tråkigt att du inte tycker det är tillräckligt.

   Jag tror det kommer bli många vidare diskussioner kring hur det nya systemet ska utformas och det ser jag fram emot.

 5. P-O Rehnquist maj 14, 2013 den 08:12 #

  Tyvärr Magnus. I en så viktig och politiskt laddad fråga som denna kan man inte nöja sig med att partiets talesman i utbildningspolitiska frågor gör en vag kommentar på sin facebooksida. Universitetsläraren läses av väldigt många och är det ett uppenbart sakfel i artikeln så ska det förstås dementeras – så att det märks. Baylan brukar inte annars missa en chans att markera mot Björklund. Tystnaden i detta fall är talande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: