Många saknar det historiska perspektivet

7 Maj

Jag minns den tid då man skulle till bilprovningen och fick sig tilldelad en tid tre veckor längre fram kl 10.45 (en halv arbetsdag förspilldes). Och det efter en bra stund i telefonkö.

Jag minns också när sonen hade öroninflammation och man under helgen skulle få tag på ett öppet apotek. I Storstockholm fanns då ett jourapotek inne i city. Tror ni det var någon kö där?

Eller när man plötsligt skulle ha gäster en lördag och upptäckte att det inte fanns något vin hemma. Då var det inte bara att åka och köpa…

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, väldigt många beklagar sig över avregleringar inom olika områden. Man förfasar sig över exempelvis apoteksmarknaden, bilprovningen och Systembolaget. Det kritikerna då totalt tycks ha glömt är hur det var förr. Och att förändringarna mot ett mer tillgängligt, diversifierat och kundinriktat utbud av tjänster är en reaktion mot gamla brister och missförhållanden. Det var sannerligen inte bättre förr!

Också inom utbildningsområdet förekommer historielösheten frekvent. Ett aktuellt exempel i dessa tider är kraven på ett återförstatligande av skolan. Förespråkarna menar att då skulle lärarlönerna höjas, friheten i läraryrket återupprättas och arbetsglädjen komma tillbaka. Jojo. Från 70-talet fram till kommunaliseringen av skolan sjönk lärarnas reallöner kraftigt, alltså under statligt huvudmannaskap. I slutet av 80-talet var också den statliga skolbyråkratin gigantisk och inte kan man precis påstå att dåtidens lärarkollegier kännetecknades av arbetsglädje. Folk glömmer så lätt. Vanligt är också att förespråkarna av statligt huvudmannaskap är de som tycker att det får vara nog med skolreformer! Och de praktiska och administrativa konsekvenserna av ett förstatligande behöver man inte fundera över.

Ett annat exempel från högskoleområdet är hur man kritiserar och närmast raljerar med den modell för resurstilldelning som staten tillämpar för utbildning av studenter. Inte heller där är det många som minns eller vill ta reda på hur det fungerade tidigare och varför den nuvarande modellen introducerades. Bakgrund och förklaring finns här. Det är också fascinerande hur så många kritiker har så lite att komma med själva. Om dagens modell är så dålig varför inte lägga fram ett konkret alternativ som är bättre? Många har försökt, även statliga utredningar, ingen har lyckats såvitt jag vet. Det borde stämma till eftertanke.

Exemplen på historielöshet och populistisk kritik av samhällsfunktioner kan göras fler. Det fria skolvalet är ett, den så kallade New Public Managementtrenden en annan. ”Som man bäddar får man ligga” brukar det heta.

Min enkla poäng är att man blir mera trovärdig om man försöker förstå varför förändringar blir möjliga och önskvärda i en viss tidsepok.

Annonser

Ett svar to “Många saknar det historiska perspektivet”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Många saknar det historiska perspektivet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: