Allt flera betalar studieavgifter

22 Apr

Den här rapporten från Universitetskanslersämbetet visar hur antalet ”utbildningsplatser” vid svenska universitet och högskolor har varierat mellan 2009 och 2013. Rapporten är inte helt lättläst, men i sammanfattning kan sägas att antalet studenter under perioden har rört sig mellan 300 och 315 tusen. Under 2013 tycks volymen inklusive tillfälliga satsningar ligga på ca 305 tusen studenter.

Det var som flest studenter i ”systemet” under år 2010, därefter har antalet minskat något. Detta beror på följande:

  • Olika tillfälliga satsningar på utbildningsplatser av arbetsmarknadsskäl (SAAB bl.a.) visade sig vara just tillfälliga. Många hoppades och trodde att de skulle permanentas, men regeringen gjorde som man hade sagt från början.
  • Flera hundra miljoner kronor har också dragits in med hänvisning till att registrerade, men studiepassiva studenter, inte ska generera intäkter till lärosätena. Svårt att argumentera emot.
  • Vidare ska icke-europeiska studenter inte längre finansieras med statsanslag utan betala avgifter för sina studier. Där föll också några hundra miljoner kronor bort. En kontroversiell reform som utbildningsminister Leif Pagrotsky initierade år 2006.
  • Dessutom har regeringen valt att satsa mera på dyrare professionsutbildningar, såsom läkare och ingenjörer, vilket gör att en given ekonomisk ram ger färre individer i systemet. Denna prioritering leder också – något förenklat – till en generell omfördelning av resurser från högskolor till universitet. Tyvärr slår detta även hårt mot fristående kurser och ”bildningsämnen”.

På plussidan kan man notera att 4200 nya tillfälliga utbildningsplatser har fördelats 2013-15, samt nu senast ytterligare 1400 platser för ingenjörs- och sjuksköterskeutbildningar. Därtill har ersättningen per student inom humaniora och samhällsvetenskap höjts ännu en gång.

Visst är det lite ryckigt och svårt att hänga med i alla turer. Men jag tror inte att det är ledningen i utbildningsdepartementet som ligger bakom ”alla ryck”. Troligen är det påtryckningar från annat håll i regeringen som gör högskolesektorn till ett inslag i arbetsmarknadspolitiken.

Slutligen kan man notera att antalet avgiftsbetalande studenter ökar ganska kraftigt, visserligen från en låg nivå, men ändå. År 2011 var det bara 640 betalande individer. 2012 ökade antalet med 1100 till totalt 1700 personer. Det följer mönstret från Danmark som var några år före Sverige med att införa avgifter för icke-europeiska studenter. Vi får se om ökningen fortsätter i år – det tror jag.

Annonser

Ett svar to “Allt flera betalar studieavgifter”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Allt flera betalar studieavgifter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: