”Examen från ledande universitet/högskola”

11 Apr

Lite slentrianmässigt ögnade jag idag igenom platsannonserna i en större dagstidning. Inte för min egen del 🙂 utan av gammal vana. Det är för övrigt ett bra inslag i en mer allmän omvärldsbevakning.

Ett större företag i Sverige söker yngre civilekonomer och civilingenjörer. Ganska vanligt, inget nytt. Vi vet dessutom att de som rekryterar ofta är av ”samma sort” och därför gärna hämtar ingenjörerna från KTH eller Chalmers och ekonomerna från ett par, tre ledande ekonomutbildningar i landet. Men det nya är att man nu explicit i annonsen uttrycker att endast sökande från landets ledande lärosäten göre sig besvär. Det gjorde man inte för bara 5-10 år sedan. En detalj, säger någon. Javisst, men det är just i detaljerna och nyansförskjutningarna som man får föraningar om vart utvecklingen är på väg.

För någon månad sedan försökte jag mig på att urskilja några utvecklingstrender för svenska lärosäten. Att högskolesystemet är på väg att skiktas var en sådan. Jag tror att detta kommer att ske snabbare och mera brutalt än vad många anar. Något som påskyndar utvecklingen är flödet av influenser och även studenter och lärare över de nationella gränserna. Det är svårt att stå emot denna utveckling. Försök till motstånd har exempelvis gjorts med betygssystemet i grundutbildningen. Flera svenska lärosäten har motsatt sig graderade betyg enligt internationell förebild. Inte oväntat blir ett sådant motstånd allt mer ohållbart och vad jag förstår så pågår nu en successiv reträtt med ökande inslag av graderade betyg, också för grundstudenterna i Sverige.

Vilka är då ledande universitet/högskolor i Sverige? De internationella rankingorganisationerna är trots allt ganska samstämmiga. I Sverige finns nu även den allt bättre U-rank som har ambitionen att ge en mer nyanserad bild av läget och inte för ensidigt fokusera på forskningen. I U-ranken väger snarare utbildningen lite tyngre.

Karolinska institutet hamnar alltid i topp. Bland de större universiteten brukar Lund och Uppsala ha ett försteg, så också i U-rank. Örebro håller sig väl framme bland de nyare universiteten. Och när specialhögskolorna kan jämföras på likvärdiga villkor kommer SLU bra ut och mellan KTH och Chalmers tycks det vara jämn match. Bland de nyare högskolorna är det Södertörn och Malmö som är främst i U-ranken. Hur man än försöker att mäta och jämföra de olika lärosätena så blir utfallet ganska snarlikt. Det är åtminstone min bild av läget.

Det här med ranking är intressant. Har ni noterat att samma personer/lärosäten som uttalar sig negativt om fenomenet oftast är snabba med att lyfta fram rankingresultaten när de utfaller gynnsamt för det egna lärosätet? Ja, det är förstås mänskligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: