Några fler ledarskapstips

10 Apr

Här kommer en fortsättning på min förra presentation av Percy Barneviks (PB) bok ”Ledarskap, 200 råd”. Jag vet, som sagt, att Barnevik kan vara en kontroversiell person och att man i akademiska miljöer inte så lätt imponeras av erfarenheter från näringslivet. Men nog är mycken visdom om ledarskap och organisation av generell karaktär – det tror i alla fall jag.

  1. Enkelhet. Principen är KISS – Keep it Simple, Stupid. Koordinera inte när det inte behövs koordinering, säger PB. Och se till att förenkla rapporteringen, särskilt för små enheter. Min erfarenhet är att vi är ganska bra på att komplicera saker och ting. En del tycks mena att det blir seriöst först när det är komplicerat.
  2. Utredningsfällan. För att undvika obehagliga beslut låter somliga utreda saker i det oändliga. Här tror jag att alla känner igen sig. I akademiska miljöer förstärks detta beteende av strävan efter konsensus. Lite tillspetsat blir antingen utredningen så tydlig och kontroversiell att den kan förkastas eller också så vag och allmänt hållen att den kan godtas, men då inte heller får några nämnvärda konsekvenser. Ta obehagliga beslut snabbt, säger PB, och gör ”ungefär rätt”, men gör det snabbt.
  3. Chefsbyten. Ha mindre tålamod med utbyte av chef. Om du har en chef som inte håller måttet – byt ut, tveka inte, säger PB. Han säger sig aldrig ha ångrat beslutet att flytta på en chef på grund av att det var för tidigt. Däremot nästan alltid ångrat att han inte bytte ut personen tidigare. Ansvaret måste vara mot organisationen i första hand och dåligt ledarskap är förödande, säger PB. Ett närbesläktat råd är rubricerat Vaktombyte och där handlar det om dig själv som chef. Du måste ha omdöme att lämna din befattning i tid. Ingen är oersättlig och var tid har sin ledare. Det senare är ett råd som jag själv har försökt att tillämpa.
  4. Överrapportering. Dränk inte linjefolket med rapportkrav. Ack så aktuellt och något som vi ofta syndar emot. När man som jag själv har varit chef för en stor central stab får man lätt dåligt samvete. Jag tror att ambitiösa personer som sitter centralt i någon mening bekräftar sitt eget existensberättigande med frågor, krav och remisser ut i linjen. Ett stort problem, men inte helt enkelt att komma åt då alla har ett vällovligt syfte. Möjligen genom att tillämpa ett annat och utmanade råd: specialiststaber är ofta onödiga. PB vill ha mycket små centrala staber, en platt organisation och är emot centralisering.
  5. Positivism (han menar inte den vetenskapsfilosofiska inriktningen) är viktigt i en värld av kriser och cynism. Framstående ledare är inte cyniska utan ser möjligheter där andra ser problem. De fokuserar på styrkor i stället för svagheter och ältar inte det förflutna utan blickar framåt! Jag tycker det är ett mycket bra avslutande råd.

Läs boken! Även om du inte håller med så är det alltid nyttigt att få sina egna ståndpunkter utmanade.

Annonser

Ett svar to “Några fler ledarskapstips”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Några fler ledarskapstips […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: