Hur ska man prioritera? Välj själv!

8 Apr

Antag att du som utbildningsminister lyckats få loss drygt 500 miljoner kronor för en satsning på den högre utbildningen – helt nya resurser i kamp med andra ministrar. Mycket pengar, men ska de få någon effekt måste du prioritera. Alla goda önskningar går inte att uppfylla samtidigt. Du får tre alternativ.

 1. Det stora utbildningsområdet humaniora/samhällsvetenskap (inkl. juridik, ekonomi, teologi) är eftersatt. Visserligen har regeringen höjt ersättningen per student i ett par omgångar, men likafullt bedrivs undervisningen i knapphetens tecken. Ibland inte mer än 4-6 lärartimmar per student och vecka. Här skulle en dryg halvmiljard få stor effekt!
 2. Ett 10-tal högskolor har fått färre studieplatser att disponera då det så kallade takbeloppet har sänkts. Konsekvenserna ser vi nu i form av nedlagda ämnen, indragna utbildningsprogram och uppsägningar av personal. Dina nya resurser räcker till för att täcka upp de medel som tidigare dragits in. Du får också råd att fullt ut finansiera den expansion av sjuksköterskeutbildningen som nu genomförs ofinansierad. En populär reform!
 3. Sverige har också som enda land i EU möjligheten att gå före och erbjuda icke-europeiska studenter avgiftsfri utbildning. Avgiften för denna kategori studenter som Leif Pagrotsky initierade och alliansregeringen tog över och genomförde går att ta tillbaka. Visserligen kostar det, men Sverige skulle enligt många bli ett föredöme för andra länder. Satsa på en återställare!

Nu säger någon att det inte går att ställa flera vällovliga ändamål mot varandra på det sätt jag här har gjort. Men det är precis så det fungerar. Politik är att välja och prioritera!

Jag vet vilket alternativ jag skulle välja. S-kongressen har också gjort sin prioritering.

Vad väljer du?

Annonser

7 svar to “Hur ska man prioritera? Välj själv!”

 1. P-O Rehnquist april 8, 2013 den 14:38 #

  Själv väljer jag alternativ 1. I andra hand alternativ 2.

 2. Gunnar Enequist april 8, 2013 den 20:07 #

  Svårt fall, men för ögonblicket ligger nr. 3 bra till för min del. Nyligen har nämligen en dansk beräkning visat att samhällsekonomin går med tydlig vinst både när den internationella studenten betalar för sin utbildning och när Danmark står för fiolerna. Ett liknande resultat har en beräkning i Nederländerna kommit fram till.

 3. Mats Ericson april 9, 2013 den 09:40 #

  Personligen väljer jag avgjort alternativ 1!

  Ett fjärde alternativ vore att också se till att våra studenter på avancerad verkligen lär sig och sedan tillämpar sökandet och användandet av vetenskapliga rön, och också ges möjlighet att i arbetslivet komma åt forskningsdata. Att ”sno” kunskap och implementera dessa i våra företags tjänste- o produktutbud, snabbare och effektivare än våra internationella konkurrenter! Den kunskap som tas fram också utanför Sverige, ca:98% av världens kunskap. Där skulle vi sannolikt få största marginalnyttan för AB Sverige! Satsa på att göra våra studenter på avancerad nivå till ”forsknings och kunskapsjunkies”, inte minst efter examen!, apropå vad man gör med en ny halvmiljard….

 4. P-O Rehnquist april 9, 2013 den 09:52 #

  Så bra, då tänker vi lika om alternativ 1.
  Ditt fjärde alternativ är också intressant. Men då är det kanske inte mera pengar som behövs i första hand? Snarare ambition, kompetens och inte minst vilja. Jag misstänker nämligen att inte alla dina medlemmar är lika begeistrade som du över en så ”tät näringslivsanknytning”.

 5. P-O Rehnquist april 10, 2013 den 06:25 #

  …och igår beslutade regeringen att till en del satsa på alternativ 2 med 1400 nya utbildningsplatser till högskolan.

 6. Gustav april 10, 2013 den 06:58 #

  alternativ 1 för det bidrar till att hsjt i mindre utsträckning kommer sno pengar från andra vetenskapsområden på breda universitet.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Studieavgifter och stipendier | P-O:s reflektioner - januari 9, 2014

  […] har i ett tidigare blogginlägg resonerat kring prioriteringar för svensk högre utbildning. Om det rent hypotetiskt skulle kunna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: