Vissa aktualiteter i påskveckan

25 Mar

Debatten om studenternas kunskapsnivå och språkförmåga fångades upp i media – det var väntat. Flera stora dagstidningar har kommenterat och uttryckt stor oro. Senast Kvällsposten och SvD. Bra att frågan får uppmärksamhet och att media bidrar till att sätta press på de berörda. Det borde vara en självklarhet att de som annars talar sig varma för kvalitetsfrågor också engagerar sig här. Först krävs mera systematik och en djupdykning för att inhämta fakta. Jag hoppas att man slår in på den vägen.

EU-kommissionären Cecilia Malmström har nyligen lagt fram ett bra lagförslag. Hon vill att EU-länderna tillsammans underlättar för icke-europeiska forskare och studenter att komma hit och inte minst kunna stanna kvar och arbeta. Det handlar främst om byråkratiska hinder av olika slag som måste bort. Nu är det många gånger för svårt att få uppehålls- och arbetstillstånd i Europa. Jag tror det här är en bättre väg framåt än att Sverige, nästan som ensamt land i Europa, skulle ta bort studieavgifterna för denna kategori studenter. För det senare finns heller inget politiskt stöd – också socialdemokraterna som ligger bakom dessa avgifter vill egentligen behålla dem.

Det är däremot glädjande att snart alla politiska partier engagerar sig starkt i skolfrågorna. Socialdemokraterna har redan tidigare börjat utmana Jan Björklund och regeringen. Nu gör moderaterna med Anders Borg i spetsen en offensiv. Även centern och miljöpartiet har lyft upp skolfrågorna på sin agenda. Det är utmärkt att skolan får den uppmärksamhet som den förtjänar. Tyvärr finns inga tecken på att den högre utbildningen och forskningen också lyfts fram inför valåret 2014. Ett skäl är nog att partierna i stora drag är för överens om olika satsningar – och bra är kanske det!

Slutligen kan man notera att SACO starkt driver frågan om så kallade lönesättande samtal, det vill säga att medarbetaren och chefen direkt gör upp om den nya lönen. Högskolesektorn har fram till nu behållit den gamla ”industrimodellen” där cheferna lämnar löneförslag som senare förhandlas på högre nivå med de fackliga organisationerna. SACO:s ordförande Göran Arrius dömer ut den ordningen: ”Den centraliserade fördelningen av lönerna fungerade när många arbeten var standardiserade och medarbetarna utbytbara mot varandra”. Ett viktigt argument för lönesättande samtal är att det tycks gynna kvinnornas löneutveckling. Låt oss hoppas på ett genombrott för den nya lönemodellen vid kommande revisioner.

 

Annonser

Ett svar to “Vissa aktualiteter i påskveckan”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Vissa aktualiteter i påskveckan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: