Är studenterna i nivå med 13-åringar?

20 Mar

Det här debattinlägget från en lektor vid Malmö högskola måste bara uppmärksammas och spridas vidare. Det är i samma anda som en artikel i UNT för någon månad sedan, som har blivit mycket läst och refererad till.

Vad säger då Ebba Lisberg Jensen (ELJ) från Malmö? Hennes budskap i sammanfattning går ut på att strävan efter en breddad rekrytering till högskolan har medfört att vi fått in nya, mer studieovana grupper i systemet. Dessa studenter är nyfikna och framåt, men har undermåliga språk- och skrivkunskaper vilket i sin tur kräver helt andra insatser än tidigare från lärarna. Här ett axplock citat hämtade från hennes artikel:

 • En epidemisk utbredning av bristande kunskaper och färdigheter
 • Vet inte att en mening börjar med versal och avslutas med punkt
 • Vet inte vad en ”inledning” är
 • Språket blir som legobitar
 • Kognitiv apati
 • Lärandets praktik är som bortblåst

ELJ är samtidigt tydlig i två avseenden. Det är inte det akademiska språket som är problemet och det handlar inte om den grupp studenter som har annat modersmål än svenska. Det är snarare ett allmänt fenomen som har slagit igenom kraftigt under senare år.

Om ELJ ser ett samband med den breddade rekryteringen så ifrågasätts detta av statsvetaren Jonas Vlachos som i sitt twitterflöde bland annat hänvisar till denna bild. Den illusterar hur genomsnittskunskaperna hos de blivande studenterna i ett antal länder har utvecklats över tiden. De svenska studenterna ligger sist, i botten av tabellen. Orsaken till det fenomen som ELJ tar upp är alltså i första hand skolans misslyckande, säger Jonas Vlachos. Andra debattörer hävdar både och – den breddade rekryteringen tydliggör de dåliga inlärningsresultaten från skolan.

Först tror man knappt att ELJ:s vittnesmål är sant eller att det åtminstone är kraftigt överdrivet. Samtidigt är hon ju inte ensam, allt fler lärare för fram ungefär samma budskap i lite varierande former. Enligt skribenten är den nya situation som har uppstått också en facklig ödesfråga. Universitetslärarna riskerar att förlora makten över sitt yrke, säger hon. Ska högskolan bara leverera en produkt utan intellektuella utmaningar?

Det som förvånar är att inte det officiella högskolesverige reagerar på något sätt, inte heller studentorganisationerna hörs av i denna fråga. Som jag konstaterat i ett tidigare inlägg är det två andra frågor som under senare tid stått i centrum för debatten om den högre utbildningen. Mest handlar det om behovet av nya utbildningsplatser, det vill säga volymen. Ett annat kärt ämne är kvalitetssystemet och kravet på att detta ska fokusera mera på processer och mindre på resultat.

Tänk tvärtom, säger jag. Det är inte volymen utbildning som är problemet, utan innehållet och kvaliteten. Och självklart måste utbildningens resultat vara centralt mot den bakgrund som beskrivs ovan. Sätt innehåll, kvalitet och resultat i fokus!

Under alla omständigheter måste det EBL tar upp komma ut i offentligheten och diskuteras. Gärna bemötas och ifrågasättas om det finns skäl för detta, men inte förtigas eller nonchaleras. Den högre utbildningens legitimitet blir en av framtidens stora utmaningar – se tidigare inlägg.

Ger EBL en rättvisande bild av studenternas förkunskaper och förhållande till inlärning? Jag är tacksam för reaktioner och kommentarer nedan.

Annonser

4 svar to “Är studenterna i nivå med 13-åringar?”

 1. Erik Lindenius (@Lindenius) mars 22, 2013 den 07:50 #

  I avsnitt #69 av podcasten Mediespanarna diskuterar vi några möjliga förklaringar till detta med Asbjörg Westum, lektor i Nordiska språk: http://www.kultmed.umu.se/samverkan/mediespanarna/

  • P-O Rehnquist mars 22, 2013 den 08:16 #

   Tack Erik! Jag hittar dock inte det aktuella avsnittet där ni diskuterar detta.

 2. David Höjenberg mars 28, 2013 den 16:27 #

  P-O: Här har du en lista med avsnitten.

  https://itunes.apple.com/se/podcast/mediespanarna/id465440664

Trackbacks/Pingbacks

 1. Uppföljning: ”ta högskolelärares nödrop på allvar” | P-O:s reflektioner - mars 22, 2013

  […] ← Är studenterna i nivå med 13-åringar? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: