Rikta intresset mot omvärlden

11 Mar

Flertalet ansvariga, ledningsfunktionärer och intresseorganisationer inom högskolesektorn bevakar nogsamt vad som görs i utbildningsdepartementet. Nästan lite nervöst följer man ministerns och även statssekreterarens alla olika utspel. Inte bara konkreta beslut och förslag till riksdagen utan också vad som sägs i olika tal, paneldebatter och andra mera allmänna sammanhang. Jag har alltid förvånat mig över detta fenomen och känt på mig att fokus ligger fel.

Först och inte minst illusterar det på ett övertydligt sätt att de svenska lärosätena är en del av statsförvaltningen och att de med grundlagens formulering verkligen ”lyder under regeringen”. Ack så fjärran från universitetens Magna Charta, högtidligen bekräftad av Europas rektorer i Bologna 1988: En central formulering i detta dokument är: ”universitet är en autonom institution och måste vara oberoende av alla politiska, ideologiska och ekonomiska maktgrupperingar.”

Vad som sker i utbildningsdepartementet är i allt väsentligt en återspegling av den internationella utvecklingen inom UH-sektorn och av andra smygande samhällsförändringar. Sambandet är förstås inte linjärt, men det finns där och blir allt viktigare att kunna läsa av och tolka. Om man ska blicka bortom det statliga budgetåret och försöka förutse utvecklingen så bör alltså fokus ligga på omvärlden. Och då blir det svårare, mycket svårare, men samtidigt mera spännande.

”Branschförbundet” SUHF har en framtidsgrupp som under något år arbetat med just dessa frågeställningar. Om jag förstår det hela rätt ska man i nästa vecka lägga fram sin rapport. Den ska bli mycket intressant att få ta del av. Under alla omständigheter är det förstås helt rätt att göra en samlad ansträngning i form av en framtidsanalys. Bara processen i sig och den diskussion som följer på analysen blir mycket värdefull.

Själv försöker jag mera spontant och i all enkelhet att sia lite om framtiden i olika blogginlägg. Här är ett från senare tid och här ännu ett. Jag misstänker att slutsatserna från min omvärldsspaning inte riktigt överensstämmer med andras. Men desto bättre. Skulle alla göra samma analys av framtiden så finns det verkligen anledning till oro! Här som ofta annars gäller att mångfalden utvecklar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: