Varifrån ska studenterna komma?

8 Mar

Ingen har väl undgått de problem som nu drabbar landets gymnasieskolor. Nedläggningar, konkurser och kraftiga bantningar över hela linjen. Här och här är några slumpvisa exempel från medierapporteringen.

Orsaken till dessa bekymmer är enkel och går att finna i en sammanfattning ur SCB:s senaste befolkningsprognos: ”Antalet ungdomar i åldrarna 16–18 år nådde en topp år 2008 med närmare 400 000. Minskningen har därefter varit snabb och år 2015 väntas antalet i åldersgruppen vara närmare 100 000 färre till följd av små födelsekullar i slutet av 1990-talet.”

Inom kort är det alltså 25 % färre ungdomar som lämnar gymnasiet än för några år sedan. Det klart att detta får konsekvenser för rekryteringen av studenter till högskolan. Också annat förstärker de kommande rekryteringsproblemen.

  • Vi vet att medelåldern är sjunkande i studentpopulationen. De något äldre studenterna blir färre, så minskande gymnasiekullar kan bara marginellt kompenseras av fort- och vidareutbildning för äldre. Förändringar i studiemedelssystemet förstärker denna effekt.
  • Vidare blir tecknen på en kommande högkonjunktur allt fler och tydligare. Och erfarenhetsmässigt är högkonjunktur i näringslivet detsamma som lågkonjunktur för högskolan! En icke obetydlig andel av de studerande i högskolan är där i väntan på en bättre arbetsmarknad och att de kan få ett jobb. När konjunkturerna förbättras så lämnar de sina studier, åtminstone tills vidare.
  • Den internationella konkurrensen skärps. Det blir efterhand inte lika självklart för landets studenter att söka sig till svenska lärosäten. MOOC-trenden snabbar på denna utveckling, vilket jag och andra nyligen har konstaterat.
  • Slutligen har vi den känsliga frågan om en sviktande legitimitet för högre utbildning. Om allt fler högre utbildade får anställningar som inte motsvarar deras förväntningar eller formella kompetens kan det långsiktiga minska intresset för högre studier. Ett strukturellt problem i sammanhanget är att högre utbildade slår ut lägre utbildade i konkurrensen om ”enklare arbetsuppgifter” varvid arbetslösheten blir konstant. Här är en forskare intervjuad på temat och här en bloggande fritänkare med stor spridning.

Jan Björklund annonserade förra året att han ville dra in de tillfälliga utbildningsplatser som universitet och högskolor hade tilldelats för att möta den ekonomiska krisen. Han fick på pälsen för detta tilltag och har nu gjort en halv reträtt. I sak tror jag att han tänkte rätt, men han var ute ett par år för tidigt.

Lika illa som för landets gymnasieskolor blir det nog inte för vår sektor, men vi går mot kärvare tider för den högre utbildningen.

Vad tror du?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: