Annie Lööf och administrationen

6 Mar

Centerledaren har det inte lätt. Nu är hon aktuell i media igen, denna gång i sin strävan att förenkla för företagen. Den statliga byråkratin ska minska, säger hon. Varje år lämnar svenska företagare in 90 miljoner blanketter till minst 70 olika myndigheter. Tänka sig – och detta i den privata företagsamheten. Hur tror ni då det fungerar inom själva statsförvaltningen? Jag upphör inte att påpeka att svenska universitet och högskolor är en del av staten, än så länge.

Annie Lööfs och tidigare ministrars kamp för att förenkla regler och minska arbetsbördan främst för småföretagare är intressant på många sätt. Den illustrerar nämligen väl vad det är som driver administration och många gånger improduktivt arbete. Jag har varit inne på detta i en tidigare bloggpost.

Ofta får man höra att administrationen vid våra universitet och högskolor är för voluminös eller ägnar sig åt fel saker. Men det är sällan att någon försöka ta reda på varför. En populistisk uppfattning är att de administrativt anställda själva ser till att det blir mera komplicerat och omständligt. Det förekommer förstås i enskilda fall, även om de allra flesta tjänstemän strävar efter förenklingar och effektivitet. Nej, jag vill bestämt hävda att inget förorsakar en växande administration så mycket som nya regler, förordningar, instruktioner och även planer och policys av olika slag.

En hel del av restriktionerna är pålagda lärosätena utifrån, men minst lika mycket hittar vi på själva. Jag avstår här ifrån att exemplifiera, men tänk efter själv. Hur mycken tid och resurser lägger inte såväl tjänstemän som lärare och forskare med på att arbeta fram styrande restriktioner av olika slag? Det förrädiska i sammanhanget är att de oftast är i vällovliga syften. Och när de väl finns där så ska de följas upp, utvärderas och revideras….

Det klart att all verksamhet behöver styrning och ramar att hålla sig inom. Jag förespråkar inte en låt-gå-politik. Men tänk efter nästa gång när en ny restriktion eller ett styrande dokument ska tas fram. Det leder obönhörligen till en växande administration, inte bara för tjänstemännen, lika ofta för lärarna. I det långa loppet hämmas dessutom kreativiteten om restriktionerna blir för många – och detta i ”den fria tankens boning”.

Organisationer som är värdestyrda behöver få regler, de fungerar ändå. Heterogent sammansatta organisationer med oklara mål och ambitioner kräver desto mera regelstyrning och administration. Sen kan man dra olika slutsatser av detta faktum.

Annonser

4 svar to “Annie Lööf och administrationen”

 1. Erik Lindenius (@Lindenius) mars 6, 2013 den 10:44 #

  Det är också ett resultat av teknik. En av paradoxerna med (ny) informationsteknik är att den inte bara underlättar för oss, utan också skapar mer information. När vi enkelt kan börja mäta nya företeelser så skapar vi incitament för att infoga dessa i administrationen.

 2. P-O Rehnquist mars 6, 2013 den 10:50 #

  Javisst, men tekniken vill jag i detta sammanhang se som ett redskap för regelstyrningen. Sedan har du förstås rätt i frågan om det växande informationsflödet.

 3. Erik Lindenius (@Lindenius) mars 6, 2013 den 10:57 #

  Håller med om att det är ett redskap för regelstyrningen. Felslutet som görs är att en del tror att myndigheter effektiviseras som resultat av detta. Ja, vissa arbetsuppgifter blir smidigare, men tekniken ser också till att skapa nya uppdrag och uppgifter. E-post skapade ex snabbare ”postgång” men också en explosionsartad ökning i informationskrav och kontaktytor. Ekonomiska redovisningsmodeller blev snabbare och mer detaljerade, men med det uppkom fler variablier som lärare och verksamhet behöver rapportera in.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

  […] Annie Lööf och administrationen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: