M O O C – underskatta inte möjligheter och risker!

4 Mar

Plötsligt uppblommande trender eller teknikskiften bemöts vanligen på endera av två motsatta sätt. Utvecklingsoptimister som jag själv 🙂  har en tendens att överskatta potentialen i det som händer och överdriva kraften och genomslaget i förändringen. Det finns många exempel på detta. Det motsatta lägret som är mera skeptiskt underskattar möjligheterna och ser inte riktigt vad som händer i det som synes hända. Kommer ni ihåg Inez Usman, kommunikationsminister på 90-talet:

”Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet”

Väl medveten om riskerna med att spå framtiden går jag ändå vidare i debatten. Här är för övrigt mitt förra inlägg i detta ämne.

Under knappt ett år har nu MOOC (Massive Open Online Courses) varit på tapeten. Vad är det egentligen för fenomen och ska vi bry oss om det? Kenneth Nyberg är en av de som har satt sig in i frågan mer än andra. Han har en viss dragning åt det skeptiska hållet, men har just publicerat en nyanserad artikel i Universitetsläraren. Här får man en bra och sammanfattande bild av läget och skiljelinjerna i debatten om MOOC.

Ett argument mot nätbaserade distanskurser är att de inte kan tävla med eller ersätta de positiva inlärningseffekter som det personliga mötet mellan lärare och studenter ger. Det låter bestickande. Men ärligt talat, i massundervisningens tidevarv med knappt om lärarledd tid (4-6 tim/veckan inom humaniora) och standardiserade storföreläsningar, hur mycket personlig interaktion får den enskilde studenten med läraren? Är det givet att kvaliteten blir sämre om samma kursinnehåll inhämtas digitalt och föreläsaren är en internationellt erkänd forskare och en spännande pedagog? Förträffligheten i vår traditionella undervisning kan nog ifrågasättas.

MOOC är bara något som amerikanska elituniversitet ägnar sig åt i PR-syfte och för att i nästa led tjäna pengar, sägs det också. Kanske det, men allt fler europeiska universitet, även nordiska, ansluter sig nu till ”rörelsen”. Här Köpenhamns universitet. Titta vilka spännande kurser man erbjuder och de riktar sig till vem som helst i hela vida världen.

Det jag tror är möjligheten, eller faran om man så vill, med MOOC är tillgängligheten och det globala utbud av högre utbildning som plötsligt bara finns där för alla, gratis. Det kan komma att i grunden förändra konkurrenssituationen för både stora och små lärosäten. Här länkar jag till en debattör som går så långt att han förutspår de svenska högskolornas undergång som en konsekvens av MOOC. Det är säkert att gå för långt, men jag tycker att Anders Monemar har en poäng och att han definitivt pekar på en öm punkt.

Enligt min mening underskattar vi konsekvent effekterna av den globala konkurrensen som den nu växer fram.  Inte bara för Volvo och industrin, utan också för lärosätena och den högre utbildningen. Det är många som tror att ”det inte gäller oss”, eller att ”det går över”. Jag tror att de har fel.

Annonser

3 svar to “M O O C – underskatta inte möjligheter och risker!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Varifrån ska studenterna komma? | P-O:s reflektioner - mars 8, 2013

    […] studenter att söka sig till svenska lärosäten. MOOC-trenden snabbar på denna utveckling, vilket jag och andra nyligen har […]

  2. Vad MOOC egentligen handlar om | P-O:s reflektioner - maj 20, 2013

    […] Under senare månader har fenomenet MOOC kommit att uppmärksammas allt mer. Debatten är stundtals livlig, kanske främst i de sociala medierna, men även på annan plats. Igår hade några lärare från landets större lärosäten en debattartikel i SvD. Själv har jag tidigare i olika blogginlägg kommenterat fenomenet, senast här. […]

  3. Mina mest lästa bloggar | P-O:s reflektioner - maj 29, 2013

    […] M O O C – underskatta inte möjligheter och risker! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: