Ranking av universitet

1 Feb

De rankinglistor som regelbundet presenteras från olika institut kritiseras starkt från alla möjliga håll. De mäter fel saker sägs det, kan manipuleras, är inte pålitliga och så vidare. Likafullt verkar de spela roll och påverka universiteten. Ju högre upp i rankingen det egna lärosätet hamnar desto mindre kritisk tycks man vara – och tvärtom. Det är nu mera regel än undantag att de lärosäten som hävdar sig väl visar upp det bl.a. på sina hemsidor. Här är exempelvis Uppsala, Århus och Oslo. För att inte tala om Storbritannien där rankingen spelar en mycket stor roll och alla universitet löpande visar upp resultaten – här ett i mängden.

Det finns inget som tyder på att den här typen av ”utvärderingar” kommer att avta eller bli mindre viktiga i framtiden. Tvärtom skulle jag säga, i takt med att mätmetoderna förfinas och utvecklas, får de allt större genomslag.

Ett av de mera etablerade rankinginstituten är Times Higher Education med sin årliga ranking. Som ofta i dessa sammanhang ligger tyngdpunkten på forskning, men som man själva beskriver det vägs även andra parameterar in: ”..teaching, research, knowledge transfer and international outlook..”

I THE:s mer generella världsranking finns två svenska universitet bland de 100 främsta. Karolinska institutet på plats 42 och Lunds universitet som nummer 82. Strax därefter återfinner vi Uppsala universitet på plats 106. Det är också denna trio som för Sveriges del oftast toppar olika rankinglistor. Med tanke på att det finns minst 17000 universitet i världen så är det ingen dålig bedrift med tre svenska i topp.

THE har också en speciell rankingtabell som är helt subjektiv. Man har helt enkelt bett 1000-tals ledande akademiker över hela världen att spontant nämna de mest framstående lärosätena. Även här hamnar KI, Uppsala och Lund i intervallet 50-100.

En annan intressant lista är den där bara yngre universitet, etablerade under de senaste 50 åren, får vara med. Också här håller sig Sverige väl framme med Umeå som nummer 23, SLU 27 och Linköping 59.

Man kan även se hur väl det går för lärosätena inom specifika vetenskapsområden. Inom teknik- och ingenjörsvetenskaperna finns inget svenskt lärosäte representerat. En annan intressant iakttagelse här är att det är bredduniversiteten som toppar, man får leta länge för att hitta ett renodlat tekniskt universitet i listan.

Inom området Life Science (som är bredare än medicin) finns Uppsala på 30:e plats, ingen mer bland de 50 främsta. Om man istället tittar på medicin så finns bara KI med på en framskjuten 20:e plats.

För samhällsvetare, humanister, konstnärer och naturvetare ser det sämre ut. Inget svenskt lärosäte kvalar in bland de 50 främsta inom respektive område. Men med mängden av universitet inom dessa områden är konkurrensen stenhård.

Den 4 mars publicerar THE sin nästa ranking för 2013. Det hör inte till god ton i Sverige att säga att man inte bryr sig. Men visst är det många som gör det ”i smyg”. Rankingarna är här för att stanna och de kommer att bli allt mer betydelsefulla.

Annonser

2 svar to “Ranking av universitet”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Ranking av universitet […]

  2. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Ranking av universitet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: