Karriärsystem för unga forskare

25 Jan

Sveriges Unga Akademi har kommit med ett väl genomarbetat förslag till ett hållbart och attraktivt karriärsystem. Att ett sådant saknas och behövs är så gott som alla intressenter överens om. Det som föreslås är egentligen inget nytt, men jag tycker att man argumenterar väl och även lyfter fram vad som är särskilt viktigt och kritiskt i sammanhanget.

Först en randanmärkning. I dokumentet talas om ”forskaren” som först blir biträdande lektor och sedan lektor. Forskare eller lärare? Vi har ingen ordning på dessa båda begrepp. Ibland är de synonyma och ibland två helt skilda kategorier. Men ska man bli lektor så är man rimligen lärare, vilket jag anser vara den överordnade och heltäckande benämningen.

Vad är bra med den unga akademins förslag?

 • Man trycker starkt på att den första anställningen efter doktorsexamen ska man få i konkurrens och efter en öppen och internationell utlysning. Tjänstebeskrivningen ska vara bred och de sökande utvärderas av sakkunniga från andra lärosäten inkluderande utländsk expertis. Utmärkt! Så är det sällan nu då yngre forskare kan projektanställas direkt på institutionen och sedan i värsta fall efter ett antal år ”inlasas” som lektor. Dagens fideikommissystem är en dålig grogrund för nytänkande och ifrågasättande, säger man i sitt underlag.
 • Den första anställningen som biträdande lektor ska utvärderas efter fastställda kriterier. Även här ska en sakkunnig panel av externa experter stå för bedömningen. Bra, och det kan då inte vara givet att i princip alla biträdande lektorer ska godkännas och befordras. Då blir det som i exempelvis försvaret och polisen, en reglerad befordringsgång. Tyvärr framförs ibland den ståndpunkten, att alla ska vidare, vilket jag tror har bidragit till att landets lärosäten ännu inte har kunnat enas om en karriärmodell.
 • Förslaget från den unga akademin trycker starkt på att det är de bästa kandidaterna som ska attraheras och gå vidare i karriärsystemet. Det är således inte en rättvisefråga i den meningen att alla som disputerar och vill fortsätta i karriären också ska ges den rätten. Det borde vara självklart, men är det inte enligt min erfarenhet. ”Det är hög tid att svensk akademi på allvar rekryterar från den globala arbetsmarknaden”, sägs det i dokumentet. Utmärkt.

Vad saknas i den unga akademins förslag?

 • Det är uppenbart i förslaget att man ser forskning som huvuduppgiften för den biträdande lektorn. Möjlighet till undervisning inom tjänsten nämns bara i förbifarten. Men ska man bli lektor som ju definitivt är en läraranställning så bör man förstås ha en gedigen pedagogisk meritering med sig. I det avseendet är förslaget något oklart.
 • Ett annat bekymmer är att det karriärsystem som presenteras bara kommer att omfatta en (mindre) del av de blivande lektorerna. Det går även fortsättningsvis att med enbart doktorsexamen och viss undervisningsvana söka och få ett lektorat direkt utan ”omvägen” via biträdande lektor. Det skiljer sig visserligen mellan vetenskapsområden och inte minst mellan olika lärosäten. Men ett nationellt likformigt karriärsystem har vi inte idag och kommer sannolikt inte heller att få.

I någon ände måste man börja och förslaget från Sveriges Unga Akademi vilar på sunda principer och värderingar. Det blir en bra avstamp för det fortsatta arbetet.

Annonser

3 svar to “Karriärsystem för unga forskare”

 1. stamcellsmamman mars 7, 2013 den 20:55 #

  Tycker som du att förslaget är bra. Går det att skilja på forskning och undervisning eller går de alltid hand i hand?

 2. P-O Rehnquist mars 8, 2013 den 08:17 #

  Jovars, undervisning på grundnivå i flertalet ämnen är en sak och egen forskning något annat. Men idealet är förstås om aktivitetrna understödjer varandra och de gör de nog ofta. Därtill kommer att finansieringen går i ”två skilda rör”, vilket gör att verksamheterna i vissa lägen skiljs åt mer än önskvärt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

  […] Karriärsystem för unga forskare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: