En studieavgift som togs bort

18 Jan

Rubriken är lite lurig och när ni förstår vad jag menar känns den säkert utmanande för en del läsare. Men faktum är att fram till 1 juli 2010 var alla aktiva studenter tvungna att betala en avgift för att få studera. Den var inte stor, mindre än 1000 kr/år, men den var obligatorisk – en studieavgift!

Många, och särskilt det studentkårsaktiva, var kraftigt emot kårobligatoriets avveckling och det förutspåddes dystra tider. Hur blev det då? Ja, visserligen har antalet medlemmar i de nya frivilliga kårerna minskat jämfört med tidigare, vid vissa lärosäten till mycket låga nivåer. Men verksamheten tycks fungera och bland de nya kåraktiva är det få som längtar tillbaka till den gamla ordningen. Tvärtom är många förhoppningsfulla och man märker på olika sätt att kårverksamheten har vitaliserats och söker sig fram i delvis nya former. Se en tidigare bloggpost.

Sedan har vi den stora frågan om studieavgifter för icke-europeiska studenter. Här har Sverige liksom nästan alla andra länder i Europa infört avgifter. Det skedde under livliga protester från många håll. När det nu har gått ett par år får man konstatera att protesterna har avtagit i styrka. SFS och många kåraktiva är emot avgifter, däremot har protesterna från lärosätesledningarna klingat av och jag tror inte att intresseorganisationen SUHF längre driver frågan om att avveckla studieavgifterna.

Jag har skrivit om studieavgifter tidigare. Man måste sätta in dessa i ett större sammanhang, menar jag. Visst vore det bra om allt gott vore ”gratis” för alla. Men det går inte, prioriteringar måste göras. Ingen har förklarat för mig varför det är självklart att hårt pressade småbarnsföräldrar ska betala höga avgifter för förskolan samtidigt som vi ska tillhandahålla högre utbildning gratis för alla, även för de som inte betalar skatt här. Jan Björklund har dessutom rätt när han anför kvalitetsskäl som ett delmotiv för att avgiftsbelägga utbildningen för icke-europeiska studenter.

Hur blir det då i framtiden? Kommer också inhemska studenter att betala studieavgifter i någon form? Mycket svårt att förutsäga. Inget politiskt parti har det på agendan idag, men på sikt vet man aldrig hur det blir. SKL, som är en intresseorganisation för kommuner och landsting, varnar allt oftare för problemen med att finansiera framtidens välfärdstjänster. Se bland annat denna rapport[1]. Skatten går inte att höja mycket mer, även socialdemokraterna tvekar. Vad återstår?

Barnen, skolan, vården och äldreomsorgen är de stora, högt prioriterade och växande utgiftsområdena. Hur den högre utbildningen kommer att hävda sig vet ingen. Men en absolut förutsättning för att den ska klara sig i konkurrensen om skattemedel är att den håller kvalitet och är trovärdig.


[1] I rapporten sägs att om vi fortsätter med nuvarande och kända ambitioner behöver kommunalskatten höjas med 13 kronor under de kommande 20 åren. Detta är förstås politiskt omöjligt och ekonomiskt kontraproduktivt.

Annonser

2 svar to “En studieavgift som togs bort”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] En studieavgift som togs bort […]

  2. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] En studieavgift som togs bort […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: