En ny myndighet: U H R

7 Jan

Om du googlar på UHR hittar du idag Utbildningsrådet för hotell och restauranger! Men inom kort räknar jag med att man ska ”hamna rätt” och komma till den nya myndigheten inom vår sektor, Universitets och högskolerådet.

Som nog alla vet så innebar årsskiftet en strukturell förändring för de olika centrala myndigheter som verkade inom högskoleområdet. Nu finns i princip bara två myndigheter kvar*. En för utvärdering och tillsyn – Universitetskanslersämbetet (UK-ämbetet) – och en för service och främjande uppgifter – Universitets- och högskolerådet (UHR). En välkommen förändring, tycker jag och många andra.

Själv har jag fått förmånen att bli ordförande i styrelsen för UHR. Ett uppdrag som jag ser fram emot. Även om den nya myndighetsstrukturen är bättre än den gamla så är uppdraget och utmaningen inte helt enkel för UHR. Till att börja med ska åtminstone tre olika myndighetskulturer vävas samman till en och detta inom en relativt snäv ekonomisk ram. Dessutom vet jag att sektorns och studenternas krav på bland annat den samordnade antagningen är höga och att det finns mycket att göra inom området internationalisering av svensk utbildning. Därtill kommer flera nya och krävande utmaningar, exempelvis uppdragen att som nationell myndighet främja breddad rekrytering och motverka olika typer av diskriminering. Men spännande ska det bli!

Här en sammanställning av den nya myndighetens viktigare uppdrag.

*/ Det är egentligen inte helt korrekt då ett flertal forskningsråd, exempelvis VR, också är statliga myndighter med stor betydelse för UH-sektorn.

Annonser

Ett svar to “En ny myndighet: U H R”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] En ny myndighet: U H R […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: