Snabbt och säkert datanät med nyttiga tilläggstjänster

18 Dec

S U N E T – Swedish University Computer Network – är en doldis för de flesta, också inom UH-sektorn. Men så fort vi kopplar upp vår PC eller smartphone så är vi där! SUNET är både en mycket väl fungerande infrastruktur för datakommunikation och en för universitet och högskolor gemensam organisation.

Jag har varit ledamot av styrelsen för SUNET under 6 år fram till nu, vilket har lärt mig mycket och fått mig att inse hur väl verksamheten fungerar.

Det finns en del missuppfattningar om det gemensamma datanätet. En sådan är att SUNET har överlevt sig själv och att det vore bättre och billigare att upphandla ”bredband” på den öppna marknaden. Men då skulle vi inte alls få samma kraftfulla kapacitet och inte heller leveransgarantier för säker drift i alla lägen – så är det bara. Vidare är SUNET en del av nordiska och internationella nätverk som ger oss unik tillgång till forskningssamarbete med ”alla världens” universitet.  Vissa amerikanska universitet går bara att nå via SUNET.

SUNET tillhandahåller även ett ökande antal tilläggstjänster för anställda och studenter. Låt mig nämna två mycket uppskattade sådana:

Eduroam ger anställda och studenter fri tillgång till trådlösa nät nästan överallt. Nu också på flygplatser och järnvägsstationer med flera offentliga platser. Det fungerar utmärkt och till stor glädje för många.

E-mötestjänsten SUNET Connect är något som jag själv använder regelbundet och gärna rekommenderar. Med den spar du in resor och effektiviserar dina möten.

Förutom universitet och högskolor är ett antal närliggande organisationer anslutna till SUNET, forskningsråd och vetenskapliga bibliotek till exempel. Dessutom har flera studentbostadsorganisationer någon form av hängavtal till glädje för många fattiga studenter.

Budgeten för SUNET är på 170 miljoner kronor årligen. I basen finns ett direkt statsanslag på 43 milj kr, resten tas ut i form av avgifter från universitet, högskolor och övriga anslutna organisationer. Vi får mycket för pengarna.

Jag tror på SUNET och vet att många nya gratistjänster förbereds till glädje för oss alla.

 

Annonser

Ett svar to “Snabbt och säkert datanät med nyttiga tilläggstjänster”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommaruppehåll | P-O:s reflektioner - juni 19, 2013

    […] Snabbt och säkert datanät med nyttiga tilläggstjänster […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: